В последните дни ми изплува в съзнанието непрекъснато великият Алеко

...
В последните дни ми изплува в съзнанието непрекъснато великият Алеко
Коментари Харесай

Добромир Живков: Първият мандат изглежда със сериозни възможности

" В последните дни ми изплува в съзнанието непрестанно великият Алеко Константинов с " Бай Ганьо прави избори ". Наблюдавайки пристрастеностите, които непрестанно бликат от политическата ни среда, в действителност мисля, че сме много по-близо до това да се върнем едни повече от 100 години обратно ". Това разяснява пред Добромир Живков – шеф на социологическа организация " Маркет Линкс ", във връзка със свадите и опълчването на партиите към измененията в Изборния кодекс.

Определено има политически ползи, сподели Живков.

" Трите партии, които поддържат връщането на хартиената бюлетина, разчитат на това, че по този начин ще усилят резултата си, въпросът е по какъв начин това ще стане ", разяснява той.

Според анализите профилът на гласоподавателите през последните 4 вота не се е трансформирал:

" Няма отлив на по-възрастни хора, няма отлив на хора от дребните обитаеми места от въвеждането на машините. Една от главните тези – че основна част от българските жители са затруднени във вота си с машините – за мен стои несъвършен ".

Според социолога всичко това е част от подготовката за идните локални избори:

" Знае се, че на локалните избори опциите за въздействие и то не толкоз посредством политически принадлежности, а посредством други, бих ги нарекъл даже сенчести, са много по-сериозни ".

Определено има доближаване сред партиите, подкрепящи измененията в Изборния кодекс, сподели Добромир Живков, като засяга партиите ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Според него решаващо ще бъде държанието на Българска социалистическа партия за първия мандат. " Макар че има чисто математическа опция той да бъде сбъднат даже с понижаване на кворума в залата ", добави той.

" Тежкото опълчване, острата изразителност в пленарна зала и в комисия сред тези 3 партии и останалите, изключително " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", несъмнено понижава шанса за сполучливи диалози за поддръжка от страна на Българска социалистическа партия за втория мандат ", разяснява Живков и добави мнението си:

" Първият мандат наподобява със съществени благоприятни условия. Вторият – с все по-малко. Третият – при не изключвана от мен тежка политическа срама в нашето всекидневие, може да бъде сбъднат по някакъв метод ".

Перспективата е избори през ранната пролет, сподели социологът и добави, че при локалните избори ще бъде ключът от политическото развиване в идващите години:

" Няма друга формула понастоящем освен това тежко политическо опълчване. Ние сега сме в обстановка на доста сериозна промяна, социална и политическа. Това, което се случва понастоящем с невъзможността да бъде образувана изпълнителна власт, е директен резултат от тази промяна – промяна на модела на ръководство. Няма друга опция, с изключение на програмен кабинет с небосвод до локалните избори, където ще се получи отговорът на това до каква степен ГЕРБ ще успее да задържи преобладаващата си роля в доста необятен мащаб ".  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР