В понеделник тайванският президент Цай Инг-уен изрази надежда Тайпе и

...
В понеделник тайванският президент Цай Инг-уен изрази надежда Тайпе и
Коментари Харесай

Тайванският президент Цай призовава Китай към мирно съвместно съществуване

В понеделник тайванският президент Цай Инг-уен изрази вяра Тайпе и Пекин да се стремят към " дълготрайно спокойно взаимно битие " и съобщи, че бъдещите връзки би трябвало да се вземат решение посредством тайванските " демократични процедури ".

До изборите в Тайван остават по-малко от две седмици и те се следят от близко от Пекин до Вашингтон, защото дефинират бъдещето на връзките на самоуправляващия се остров с все по-войнствения Китай.

Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия , която един ден ще бъде завзета.

Той спря връзките на високо ниво с държавното управление на Демократичната прогресивна партия (ДПП) на Цай след избирането ѝ през 2016 година и ускори военния, дипломатическия и икономическия напън върху острова.

В последната си новогодишна тирада, преди да напусне поста си през май, Цай изрази вяра да възобнови връзките с Пекин.

" Надяваме се, че двете страни (на Тайванския проток) ще възобновят здравословния и резистентен продан допустимо най-скоро ", сподели тя.

" Също по този начин се надяваме, че двете страни взаимно ще търсят дълготраен и постоянен път на спокойно взаимно битие в изискванията на мир, равнопоставеност, народна власт и разговор . "

Но Цай - която Пекин ненавижда, защото тя отхвърля да признае териториалните искания на Китай - също по този начин застана твърдо зад нуждата Тайван да пази своята народна власт.

" Изправен пред възобновения спор сред демокрацията, свободата и авторитаризма по света, единственият избор на Тайван в бъдеще е да продължи да отстоява демокрацията и да пази мира. "

Цай беше помолена да разяснява и новогодишната тирада на китайския президент Си Дзинпин, в която той съобщи, че Тайван " сигурно ще се сплоти " с Китай.

" Решенията би трябвало да се вземат с общата воля на тайванския народ . В последна сметка ние сме демократична страна ", сподели тя пред кореспонденти след речта си.

" Какви връзки ще формираме с Китай в бъдеще, би трябвало да се дефинира от нашите демократични процедури за взимане на дефинитивно решение. "

Си и преди е заявявал, че Китай в никакъв случай не изключва използването на мощ , с цел да сложи Тайван под собствен надзор.

Управляващата ДПН на Цай значително води акцията си върху платформата за суверенитет, обособен от Китай, а нейният претендент, вицепрезидентът Лай Чинг-те, в предишното се е определял като " прагматичен служащ на тайванската самостоятелност ".

Кандидатът на опозиционната партия Куоминдан Хоу Юи и Тайванската национална партия Ко Уен-дзъ дадоха обещание по-приятелски връзки с Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР