В понеделник сутринта, докато колони от бронирана техника и войници

...
В понеделник сутринта, докато колони от бронирана техника и войници
Коментари Харесай

Защо Путин скри бойната си авиация?

В понеделник сутринта, до момента в който колони от бронирана техника и бойци маршируваха из Москва в чест на успеха на Русия през 1945 година над Германия във Втората международна война, един детайл от съветската военна мощност явно липсваше - нейните бойни самолети, написа в. „ Ню Йорк Таймс “, представен от Факти.бг.

И въпреки Кремъл да разгласи като причина „ неприятното време “, в реалност съветската военна авиация се показва зле във войната против Украйна, стартирана непредизвикано на 24 февруари. Отсъствието на самолети акцентира неуспеха на президента Владимир Путин да построи способни съвременни военновъздушни сили на Руската федерация.

Руските бойни самолети влизат и излизат от украинското въздушно пространство, пускайки неуправляеми бомби (т.нар. dumb bombs - тъпи, или гравитационни бомби, които нямат система за насочване), и бягайки от украинските ракетни системи „ земя-въздух “, които Русия не съумя да унищожи след 75 дни война.

Военновъздушните сили на Русия не съумяха да открият предимство в небето на Украйна, въпреки на хартия да превъзхождат украинските. „ Безаналоговата “ войска на Путин просто не съществува.

Във войната, която навлезе в третия си месец, Русия към този момент изразходва доста от най-прецизните си муниции, като крилати и балистични ракети с дребен и междинен обхват. Пентагонът съобщи, че Русия е изстреляла повече от 2125 такива оръжия от началото на нашествието. Използването им обаче внезапно спада след втората седмица на войната.

Русия е изчерпала огромна част от високоточните си ракети и в този момент нанася удари безсистемно по цели в Украйна, при които умират доста цивилни жители. Така наречените тъпи, или неуправляеми, хвърлени от въздуха муниции, са реликви за Съединените щати и НАТО, защото западните военни сили в този момент съвсем изцяло преобразуват своите арсенали с бомби, насочвани към задачите с лазери или GPS сателитни сигнали.

Санкциите и контролът върху износа, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, са лимитирали достъпа на Москва до типовете електронни съставни елементи, които са ѝ били нужни за построяването на ръководени оръжия, като по този метод са се отразили на способността на Путин да попълня своите военни с съвременни въздушни муниции.

Липсата на ръководени оръжия в Русия и извънредно неприятната им акуратност демонстрират какъв брой надалеч изостават въоръжените сили на РФ в съпоставяне със западните страни.
Руската стратегия за управляеми оръжия е още в начален стадий, съветските водачи са неспособни бързо да локализират и поразяват цели в Украйна, а ракетите, изстреляни в Украйна, постоянно пропущат целта си. Русия избира евтиното всеобщо произвеждане пред точността.

Това съответствува и с военната теория на съветската войска, която се видя и в Сирия – нанасяне на удари по цивилни за гнет, а не прецизни удари против военната инфраструктура на съперника.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР