В понеделник Китай укори САЩ за положението на застой в

...
В понеделник Китай укори САЩ за положението на застой в
Коментари Харесай

Китай обвини САЩ в застоя на двустранните отношения



В понеделник Китай укори Съединени американски щати за ситуацията на застой в двустранните връзки, обвинявайки Вашингтон в основаване на " утопичен зложелател " и задавайки по този метод звук за борба по време на почналата среща сред китайския зам.-външен министър Се Фън със заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман, оповестява Ройтерс.

Шърман, вторият по сан най-висш американски посланик, дойде в неделя за договаряния лице в лице севернокитайския град Тиендзин на фона на влошените връзки сред двете най-големи стопански системи в света.

" Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са в застой и са изправени пред съществени усложнения ", съобщи заместник-външният министър Се Фън по време на срещата, представен от китайската държавна телевизия.

" Съединените щати желаят да възродят възприятието за национална цел, като дефинират Китай като " утопичен зложелател "., добави той.

Уенди Шърман, чието посещаване в Китай беше добавено в последния миг към нейния азиатски маршрут, включващ визити в Япония, Южна Корея и Монголия, трябваше да се срещне по-късно в понеделник с външния министър Ван И, върховен член на китайския кабинет.

В събота Ван И предизвести, че Китай няма да одобри Съединени американски щати да заемат " по-висша " позиция в двустранните връзки, като това изявление стана ден, откакто.

Висши американски чиновници обрисуваха предстоящата позиция на Шърман по време на договарянията, заявявайки, че Съединени американски щати приветстват конкуренцията с Пекин, само че ще упорстват за равни условия и " защитни загради ", с цел да се избегнат спорове.

Правителството и законодателите на Съединени американски щати подлагат на критика политиката на Китай в Хонконг и Синцзян, като през този месец американският Сенат одобри законопроект за възбрана на вноса от района на китайския отдалечен запад, базирайки се на опасеният за насилствен труд.

Миналата сряда представителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели, че Шърман ще пътува до Китай " от позиция на силата ".

Срещата в понеделник се организира на фона на влошените връзки сред Пекин и Вашингтон, които се задълбочиха през месеците след първичната дипломатическа среща през март в Анкоридж, първата при ръководството на американския президент Джо Байдън.

Преговорите в понеделник се организираха на фона на строги китайски противоепидемични ограничения за Covid-19, което значи, че задграничните публични представители се срещнаха с китайски си сътрудници отвън столицата Пекин.

Чуждестранните медии бяха държани на разстояние от хотела, където се организираха диалозите, до момента в който на китайските медии беше позволен достъп.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР