В понеделник Фейсбук публикува за първи път принципите си за

...
В понеделник Фейсбук публикува за първи път принципите си за
Коментари Харесай

Компании и институции се готвят за новия регламент за защита на личните данни

В понеделник Facebook разгласява за първи път правилата си за дискретност и стартира просветителна акция, с цел да изясни на потребителите по какъв начин обществената мрежа употребява данните им. Мерките идват в отговор на новия правилник на Европейския съюз, който влиза в действие на 25 май тази година във всички страни членки на общността. На регламента през днешния ден беше отдадена огромна конференция в НДК.


Новият правилник е определян като най-голямата промяна при отбраната на персонална информация от над две десетилетия насам. Целта му е да защищити потребителите от злоупотреби и да им даде повече права да вземат решение по какъв начин фирмите да употребяват персоналните им данни.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровата стопанска система и общество: По-високото доверие на потребителите значи нови благоприятни условия за бизнес нововъведения. Предприятията също по този начин ще имат по-лесен достъп до пазара на целия Съюз, защото настоящите сега 28 национални законодателства ще бъдат сменени от една ясна правна рамка.
Правилата ще важат за всички админи на персонални данни на европейски жители, даже тези админи да са регистрирани отвън Европейския съюз. Глобите при нарушавания ще доближават 20 милиона евро или 4% от международния оборот на компанията. В България има над 450,000 организации, които би трябвало да спазят регламента, а над 45 000 от тях би трябвало и да назначат специфичен чиновник. Много малко от комерсиалните предприятия обаче са подготвени за смяната, споделят от държавния контролен орган.
Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни: Бизнесът или не е положил нужните старания да се запознае с новите правила, или не ги схваща.
Пред потребителите регламентът отваря нови порти. Те да вземем за пример ще могат да изискат гратис копие на събраната за тях информация от организациите, както и тази информация да не се употребява за основаване на персонализирани реклами. А поради така наречен " Право да бъдеш пропуснат " жителите ще могат да задължат организация да изтрие данните им при избрани условия.

Когато изискват осведоменото единодушие на потребителя, фирмите ще би трябвало да му показват изискванията за прилагане на понятен език. Освен това, потребителят би трябвало да може да отдръпна единодушието си също толкоз елементарно, колкото го е дал.

В случай на пробив в системата фирмите ще бъдат задължени да уведомят надзорния орган в границите на 72 часа. Потребителите също би трябвало да получат уведомление неотложно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР