В понеделник, 9 юли 1860 г., старият град на Дамаск

...
В понеделник, 9 юли 1860 г., старият град на Дамаск
Коментари Харесай

Уроци от историята за съвременния Близък изток

В понеделник, 9 юли 1860 година, остарелият град на Дамаск избухна в невиждано публично принуждение. В продължение на осем дни една най-вече мюсюлманска навалица се опита да унищожи християнската общественост. Оцелелите поданици на Дамаск си спомнят кръвопролитието със сведени очи като „ Събитията в Дамаск “.

Убийствената навалица в Дамаск се въодушеви от гражданската война в прилежащата планина Ливан по-рано през същото лято. В края на май 1860 година общността на друзите подхваща серия от изненадващи офанзиви против християнски замъци в южните планини. Победите на друзите над ливанските християни разсъниха жадност за кръв в Дамаск, която се подхранваше от дълбоки и възходящи антагонизми против личните им християнски съседи. Когато друзите превзеха ливанската християнска цитадела Захле през юни 1860 година, притежателите на магазини опънаха фенери на пазарите в Дамаск в символ на празнуване.

Докато насилието в планината Ливан произтичаше от разнообразни корени, в сравнение с в Дамаск, и включваше разнообразни об...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР