В понеделник 27 ноември Премиер министърът на регионалното правителство на

...
В понеделник 27 ноември Премиер министърът на регионалното правителство на
Коментари Харесай

Министър-председател на Кюрдистан: Ербил няма нищо да отмени след референдума

В понеделник 27 ноември Премиер министърът на районното държавно управление на Кюрдистан (РПК) Нечирван Барзани организира постоянната си конференция, в хода на който съобщи, че РПК не е подхванало никакви дейности след провелия се референдум за разлика от иракското държавно управление, което затвори летищата в кюрсдкия район и разпростра войските си в кюрдските територии.

Следователно държавното управление на Кюрдистан не може да отстрани нищо или да се отдръпна от нищо, до момента в който Багдад може да го направи.

За референдума
Коментирайки решението на федералния съд на Ирак за анулация на кюрдския референдум, Барзани сподели че почита решението на съда и приканва Багдад да последва образеца, като отстрани всички наказателни ограничения, подхванати против иракски Кюрдистан.

" Вече казахме това: ние почитаме решението на федералния съд ", сподели Барзани ", само че решението, взето от федералния съд, планува " отменяне на последствията от референдума ".

Сега аз запитвам, какво се е трансформирало след решението на федералния съд?- попита той, отбелязвайки, че неговото държавно управление не е направило нищо след гласуването.

" - Но какво направи Ирак? " попита той, припомняйки, че " иракският парламент е подхванал редица ограничения, ориентирани против народа на Кюрдистан, и съвета на Министрите одобри тези решения.

" Те направиха всичко допустимо, това са нещата, чиито последствия би трябвало да бъдат анулирани от решението на федералния съд, тези неща би трябвало да бъдат анулирани ", сподели Барзани.

Иракски Кюрдистан неведнъж прикани иракското държавно управление да стартира категоричен разговор спазвайки иракската конституция. Багдад обаче изиска от Ербил да извърши няколко предварителни условия, в това число прехвърлянето на интернационалните граници и експорт на нефт.

Премиерът Барзани съобщи, че РПК не е подготвен да извърши настояванията на Ирак преди началото на договарянията. В актуалната обстановка виждаме предварителни условия на иракското държавно управление, с което няма по какъв начин да се съгласим: " Направете, това и това, предайте нефта и по-късно ще стартираме договаряния " сподели Барзани.

Той добави, че кюрдските управляващи за подготвени за сътрудничат, в случай че иракските управляващи покажат положително желание и да оценят обстановката по границата.

Настоящата обстановка, при която двете управляващи си споделят посредством средствата за всеобща информация, не може да позволи казуса, сподели Барзани и в този момент Багдат би трябвало да стартира действителни договаряния.

Заплатите на държавните чиновници в Иракски Кюрдистан

Правителството на иракския министър председател Хайдар ал-Абади, неведнъж е заявявало, че е готово да заплати възнагражденията в Иракски Кюрдистан, само че единствено след извършен одит и след предаване на нефтените залежи.

Прермиер-министърът Барзани упрекна иракското държавно управление в празни обещания, в това, че вършат заявки, само че от тях не произтичат действителни последствия и че се работи срещу кюрдскоя народ.

След загубата на Киркук на 16 Октомври Иракски Кюрдистан загуби близо половината от нефта си - половината източник на приходи, което резонно докара до финансови компликации в самостоятелната област.

Автономното държавно управление на Кюрдсидтан е към момента способно да заплаща на своите чиновници " до тогава, докато можем и като стигнем лимита, ще го кажем на народа си ясно " -каза Барзани

Иракски Кюрдистан работи за възстановяване на отношението си със прилежащите страни.

В резулата на референдума пострадаха връзките сред Ербил, Анкара и Техеран, които бяха срещу отделянето на кюрдската автономност. Иракски Кюрдистан желае да има другарски връзки със своите съседи

Парламент и президентските избори в иракски Кюрдистан

Регионалното държавно управление на Кюрдистан беше насрочило избори за 1 ноември, които се отложиха заради настъплението на военните сили на Багдад срещу Кюрдистан.

Барзани сподели, че ще се насрочи нова дата след договаряния с всички междупартийни договаряния, като не изключи това да стане след среща на петте съществени партии в Кюрдистан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР