В понеделник, 10 юли, от 21 часа по bTV документалната

...
В понеделник, 10 юли, от 21 часа по bTV документалната
Коментари Харесай

"Когато солта беше злато" - гледайте тази вече по bTV

В понеделник, 10 юли, от 21 часа по bTV документалната поредност " Неразказано в историята " ще показа кино лентата " Когато солта беше злато ".

Новият епизод е отдаден на най-ранния индустриален център в Европа и най-стария укрепен град, открит по нашите земи, който е бил обитаем още към 5600 година прочие Хр. Той не е покрай Атина, Рим или Истанбул, а се намира до българския град Провадия.

Откривателят на Солницата до Провадия - акад. Васил Николов, е модератор в епизода и дружно със своя екип ще потопи феновете в епохата на неолита, с цел да разкрие едва известни обстоятелства за селището на производителите на сол, чието име не е известно и до през днешния ден.

" Те са били най-богатите хора в Европа по това време, тъй като те са Повелителите на солта ", споделя акад. Николов.

Търговията с най-ценната стока за това време – солта, трансформира града в мечтана плячка както за съседите си, по този начин и за далечни нашественици и постанова ограждането му с открити каменни стени. Това го трансформира в най-стария укрепен град в Европа.

От друга страна, полученото в хода на търговията със сол злато, което тогава е имало единствено церемониална стойност, обуславя развиването на културата край Варненското езеро.

Най-забележителният монумент на така наречен " просвета Варна " е Варненският халколитен некропол, в който се намира най-старото обработено злато в света. Багеристът махмурлия, който инцидентно открива некропола, дава първото си телевизионно изявление, с цел да опише по какъв начин несъзнателно е дал начало на редица грандиозни открития.

" Златното премеждие " в " Неразказано в историята " ще продължи и на 17 юли от 21 ч., когато поредицата ще напомни на феновете на bTV историята на огромните Златни съкровища във кино лентата " Съкровищата на България "

„ За актуалния човек солта сякаш не е толкоз значима, само че в действителност е извънредно значима за живота въобще на хората и животните, тъй като без натриевият хлорид осмотичните процеси в човешкото тяло са невъзможни. Ние не се замисляме над това, тъй като всичко, което консумираме, е постоянно пресолено. Но в древността първите земеделци и скотовъдци по българските земи е трябвало сами да си създават сол “, разяснява в „ Тази заран “ акад. Васил Николов, изобретател на солницата до Провадия.

„ Провадия единственото място в един голям район на Централните и Източните Балкани – от Карпатите до Бяло море, и от Черно море до Босна, на което има сол. Това е най-големият извор на сол. Търсейки сол, те са попаднали там и са почнали това произвеждане. Солниците на Провадия са един от знаковите монументи на първата европейска цивилизация. Тук са корените на Европа – от края на седмото до края на петото хилядолетие “, изясни и акад. Николов.

„ В древността прави хората богати. Това са първите стокови пари, които служат и за замяна и търговия, и са нужни за индивида и животните. Това едно вещество, което е било на респект. Тези хора са били единствените производители в големия регион и те са били доста богати. Това бил монетния двор на Европа. Златото е било единствено белег на авторитет по това време, с него не си могъл да си купиш нищо, само че със сол – всичко. Тези хора са били доста богати и напълно обикновено други са желали да присвоят най-малко част от благосъстоянието им. Затова стартират построяването на стени “, описа специалистът.

" Към средата на петото хилядолетие климатът се трансформира, става доста горещо, засушава се и " златото " стартира да изчезва. Тогава са създали един басейн и са вадили вода от нещо като бунар. Произвеждали са още. Имаме обаче доста данни за вътрешни неуредици, избивали са се фамилии поради солта ", разяснява още той.

" Всички данни показват, че солта е изнасяна на юг към Айтоския проход и през Черно море ", сподели ученият.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР