В полунощ в Сърбия започна предизборното мълчание преди предсрочните парламентарни

...
В полунощ в Сърбия започна предизборното мълчание преди предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

В Сърбия започна предизборно мълчание |

В среднощ в Сърбия стартира предизборното безмълвие преди предварителните парламентарни и постоянните президентски избори на 3 април, неделя. В няколко общини, в това число в Белград, ще се произведат и локални избори.

Предизборното безмълвие ще продължи до затварянето на изборните секции в 20 часа локално време в неделя.

Около 6,5 милиона сръбски жители имат опция да избират всред 18 листи в парламентарните избори и 8 претенденти за президент.

Според анкета на „ Ипсос Стратеджик Маркетинг “ в президентската конкуренция актуалният президент Александър Вучич ще получи поддръжката на 60,1 % от жителите, т.е. ще има безусловно болшинство, а втори ще бъде претендентът на опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “ Здравко Понош с 16,4 %, оповестява Българска телеграфна агенция.

За парламентарните избори изследването сочи, че Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич ще завоюва 51,4 % от гласовете, а листата на опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “ отпред с Мариника Тепич – 13,8%.

Листата на Социалистическата партия на Сърбия се чака да получи 8,5 %, обединението от екологични организации Морамо (Трябва) – 4,5%, обединението на консервативни националистически партии НАДА – 4,2 %, а дясната Заветници – 3,4 %.

Изборният предел е 3%. Шанс да го преминат имат още Суверинистите и листата на Бошко Обрадович.

Освен тях множеството листи на малцинствата ще имат представители в сръбския парламент, демонстрира анкетата по поръчка на Сръбската прогресивна партия на Вучич, оповестена на уеб страницата на „ Ипсос Стратеджик Маркетинг “.

Очаква се изборната интензивност да бъде сред 56,9 % и 60,5 на 100.

В анкетата са включени 3 628 пълнолетни жители на Сърбия. Тя е направена на сред 29 и 31 март.

Вечерта преди оповестяването на предизборното безмълвие бе наситена с телевизионни диспути и заключителните манифестации на партиите.

Вучич съобщи от трибуната на митинга в Белград, че Сърбия ще успее да резервира мира, националната горделивост и достолепието и прикани жителите да гласоподават, съобщи Танюг.

Призив сърбите да отидат до изборните урни в неделя насочи и претендентът за кмет на Белград на опозиционната коалиция „ Обединена Сърбия “ Владета Янкович. На митинга на площад „ Никола Пашич “ той сподели, че след изборите в неделя всеки гражданин на Белград ще знае защо се харчат пари от градския бюджет.

Мариника Тепич, която е отпред на парламентарната листа „ Обединена Сърбия “, пък съобщи, че множеството сърби не желаят Александър Вучич и би трябвало да го покажат в неделя. Тя прикани жителите да гласоподават освен с цел да бъде заменена актуалната власт, само че и всяка власт да може да бъде сменяна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР