В полунощ на 13 срещу 14 юли (българско време) профсъюзът

...
В полунощ на 13 срещу 14 юли (българско време) профсъюзът
Коментари Харесай

Историческо! Холивуд спря – 160 000 актьори и сценаристи излизат на мега стачка

В среднощ на 13 против 14 юли (българско време) профсъюзът на Гилдията на екранните артисти SAG-AFTRA разгласи, че не се е стигнало до съглашение с филмовите студиа и в следствие близо 160 000 артисти излизат на митинг.

Стачката е историческа за Холивуд. За първи път от 40 години Гилдията на екранните артисти надига глас против огромните играчи в киното и стрийминга - Sony, Universal, Paramount, Warner Bros., Disney, Netflix, Apple и Amazon.

Последствията от похода им за по-добри условия на труд ще са големи, тъй като наред с актьорите сценаристите също са на митинг против колосите в развлекателната промишленост.

Прогнозира се цялостно прекъсване на филмопроизводството, анулация на премиите " Еми " и осезаемо сковаване на бизнеса, до момента в който не се подпише съглашение.

" Шокирана съм от метода, по който хората, с които сме работили, се отнасят към нас ", споделя актрисата Фран Дрешър, президент на SAG-AFTRA и добавя: " Не намираме компромиса по толкоз доста въпроси. Как може студиата да приказват наляво и надясно, че губят пари, а да заплащат стотици милиони долари на своите изпълнителни шефове. Това е непоносимо. Срам за тях ".

Казано напряко, напрежението е нагнетено до дъно, поради което е наложително да разгледаме протичащото се в елементи. Все отново, като фенове, които употребяват значително холивудски продукции на дребния и огромния екран, също ще усетим следствията от стачката.

" Бавачката " Фран Дрешър, ръководител на синдиката на Гилдията на екранните артисти, разгласи началото на стачката.


Какво желаят актьорите?

Основното искане на SAG-AFTRA е стрийминг платформите да се съгласят на заслужено систематизиране на облагите от продукциите, които излизат онлайн. Синдикатът твърди, че хонорарът за премиера в стрийминг услуга е в пъти по-нисък спрямо министър председателите на огромен екран и в телевизионна мрежа.

Настояването е този механизъм да бъде изкоренен и актьорите да получават еднообразно възнаграждение без значение от платформата, посредством която филмът или сериалът им стига до феновете.

От SAG-AFTRA показват, че стрийминг бизнесът не стопира да се разраства. През последните години се изкачи до лидерските места на пазара и се трансформира в конкурентноспособна опция на киносалоните и малките екрани, само че щурмът на платформите нагоре не се отрази върху заплащането на актьорите.

Втората точка, която докара до недоволството на работната мощ в развлекателната промишленост, е потреблението на изкуствен интелект (AI).

От известно време из студиата се върти концепцията от актьорите и статистите да се изисква сключване на авансово съглашение, с което да дават позволение за потребление на лицата им.

" Новаторското " предложение - по думите на огромните компании - ще генерира лицеви цифрови сходства на хората пред камера и ще икономисва пари за възнаграждения. Единственото, което е нужно на студиата, е автограф за обработката на лицето от изкуствен интелект.

Представете си го по този начин - компанията заплаща еднодневен хонорар на статист, с цел да сканира лицето му, което по-късно има право да употребява колкото пъти желае във филми и сериали. Но какво става, в случай че този статист успее да пробие и стане известно име, а към този момент една компания има право да употребява лика му?

Потенциалното узаконяване на концепцията би представлявало голям риск за препитанието на актьорите, считат от профсъюза. Вече има недоволства, че професионалното озвучаване зад кадър е застрашено, защото изкуственият разсъдък генерира аналогични на звездите гласове за по-малко пари и със сходно качество.

От SAG-AFTRA се застъпват за позицията, че изкуственият разсъдък би трябвало да навлиза в произвеждане при ясни правни условия, които да защитят актьорската специалност от самоволно потребление на реплики.

Спорове за възнаграждение и изкуствен интелект са в основата на разногласието

Като точка в настояванията на синдиката е сложена и регулацията на така наречен " самозаписани прослушвания ", които се трансфораха в индустриална норма от пандемията насам.

Вместо да бъдат извикани в залата за кастинг, от актьорите през днешния ден се желае да се запишат сами с камера, изпълнявайки разнообразни задачи на кастинг-режисьорите. Това обаче се оказва натоварващо, тъй като изисква в допълнение съоръжение.

Как работи синдикатът, в случай че настояванията не бъдат задоволени?

Първият резултат на стачката ще падне върху алените килими.

С началото на дейните дейности актьорите към този момент преустановиха появяването си на министър председатели по филми, които към този момент са снимали. Дебютът на " Опенхаймер " нощес в Лондон бе първата от многото демонстрации на заканата им.

След като стана ясно, че актьорите надигат недоволството си против студиата, звездите в лентата на Кристофър Нолан - Килиън Мърфи, Емили Блънт и Мат Деймън, напуснаха залата на прожекцията.

По-важното е, че до момента в който трае стачката, членовете на профсъюза да се стопират във филмите и сериалите, по които би трябвало да работят.

В идващите месеци актьорите също по този начин се отписват от промотирането на филми и сериали, от прес обиколките, както и от наличието на награди и кино фестивали.

Планът е пулсът на всяка продукция, изискваща актьорско присъединяване, изцяло да спре до подписването на съглашение.

Какъв е отговорът на студиата

От Алианса на филмовите и телевизионни продуценти - комерсиалната група, против която е ориентирана актьорската стачка, към момента не са коментирали на какъв стадий са договарянията и какви взаимни отстъпки са склонни да създадат, с цел да отпушат спрелия шоубизнес.

Но за сметка на това основният изпълнителен шеф на Disney Боб Айгър даде да се разбере накъде клонят везните за студиата.

" Това е доста смущаващо за мен. Не сме спирали да приказваме за провокациите, през които ни се наложи да минем поради Коронавирус. Още не сме възстановили бизнеса изцяло, а в този момент се постанова още веднъж да спрем. Това спиране не можеше пристигна в по-лош миг ", съобщи Айгър пред CNBC.

По негови думи Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти е предложил " страхотна договорка ", както на стачкуващите сценаристи, по този начин и на актьорите, само че те са я отхвърлили.

" Разбирам желанието на всяка работническа организация да работи за богатството на своите членове - да получат оптимални хонорари и да бъдат обезщетени заслужено - само че упованията, които имат, просто не са реалистични ", твърди изпълнителният шеф.

Той предвижда, че стачните дейности ще нанесат огромни вреди освен на промишлеността, а и на стопанската система в цели райони. Ето за какво прикани актьорите да се засрамят.

От десетилетия не е виждан сходен раздор сред работната мощ в Холивуд и тези, които броят парите в края на филмовия тур. Последната стачка на актьорите бе през 1980 година А последният път, в който два от синдикатите на шоубизнеса в Съединени американски щати удариха дружно, бе през 1960 година

За момента стриймърите отхвърлят да удовлетворят основно искане и на двата профсъюза: да споделят данни за гледаемостта на предаванията си и да заплащат на основателите по отношение на цифрите, което сковава договарянията още в самото начало.

Само че колкото по-дълго продължава търсенето на златната среда в новите условия на пазара, толкоз по-мрачни ще са следствията за всички забъркани в киното и малкия екран.

 

Стачката на сценаристите беше в ход два месеца преди включването на актьорите и към този момент имаше отражение на филмовия развой. Вече беше спряно производството на хитови поредици като „ Stranger Things “ на Netflix, „ Hacks “ на Max, „ Yellow Jackets “ на Showtime и „ Severance “ на Apple TV+.

 

Два от огромните блокбъстъри по кината тази година – „ Барби “ и „ Опенхаймер “, към този момент са подготвени и ще излязат на огромния екран по проект.

Безпрецедентните от 1960 година протестни дейности обаче ще обиден други предстоящи заглавия, които са в развой на снимане сега като „ Ловци на духове 4 “, „ Муфаса: Цар Лъв “ и „ Аватар “ 3 и 4. Третият филм за мечока „ Падиндтън “ би трябвало да стартира фотоси в края на юли, само че нищо не е несъмнено сега.

 

Друга продукция, която се снима сега е „ Дедпул “ 3 с Райън Рейнолдс и Хю Джакман. По проект филмът би трябвало да е по кината през май 2024, само че на фона на стачката датата не наподобява сигурна. Феновете също може да би трябвало да чакат по-дълго за други дълго чакани филми като продължението на Beetlejuice на Тим Бъртън, филмовата акомодация на мюзикъла Wicked и дълго чаканото продължение на „ Гладиатор “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР