В Полски Тръмбеш е разположена една от базите на едно

...
В Полски Тръмбеш е разположена една от базите на едно
Коментари Харесай

Производител: Убеден съм, че в България недостиг на олио никога няма да видим

В Полски Тръмбеш е ситуирана една от базите на едно от най-големите предприятия за произвеждане на сурово растително масло у нас.

Годишно в това дружество се преработват към 700 000 тона слънчоглед. Това подрежда фабриката измежду най- огромните производители на сурово масло у нас. Производството е ситуирано в три бази – в Кнежа, Варна и Полски Тръмбеш, а реализацията на продукцията е ориентирана главно към пазарите в Западна Европа, където суровото масло се рафинира и бутилира, споделя Българска национална телевизия.

От началото на войната в Украйна се усеща съществено оживление на търговията със слънчоглед. Засега предприятието не е наранено, тъй като има задоволително суровина на склад, само че инфлацията оскъпява производството.

" Действително сме очевидци на голямо повишаване на нашата активност, изключително на разноските ни за преправка, тъй като там, едно от главните ни пера е цената на електрическата сила. Разбира се, главното перо в цената на нашата продукция е суровината. Тя е близо може би 90% и там е най-пряка зависимостта сред цената нашата продукция и цената на суровината “, сподели Георги Койнов – финансов шеф на предприятието.

Според Георги Койнов сега цената на слънчогледа е на исторически високи равнища. Сигнали за това са се появили още в края на 2020 година. Войната в Украйна обаче води до шокова обстановка на пазара.

" Макар и упованията в лятото на 2020 да бяха за едни положителни реколти в България, в Румъния, в Украйна, в Русия, в края на лятото стана ясно, че реколтите ще бъдат много по-малки от предстоящото, а качеството на слънчогледа ще бъде със относително по-ниска масленост от нормалното, което сме привикнали да следим. Това незабавно сътвори един дефицит на слънчогледово олио, това незабавно рефлектира в покачването на цените, още тогава. Истината е, че повишаването на слънчогледа и на олиото стартира тогава, по едни чисто фундаментални аргументи “, сподели Койнов.

Шокът от повишаването на слънчогледа към този момент минава, а пазарът върви към нормализиране, акцентира специалистът и добавя, че в България не може да се приказва за дефицит на олио.

" Скоро ще сме очевидци на доста по-балансирани цени и спокойна конюнктура, в това число и в комерсиалната мрежа. Тези пикови цени, които видяхме през последният месец, на процедура няма да бъдат усетени от крайния консуматор, по простата причина, че производителите и преработвателите имат стока и на по-ниските цени, преди спора в Украйна и ще могат във времето да предложат една уравновесена цена. Аз съм уверен, че в България ние, дефицит на олио, в никакъв случай няма да забележим, по простата причина, че в България има индустриални мощности за 6-7, даже 8 пъти годишната консумация на страната. В този смисъл, България постоянно ще има нужните количества олио, с цел да ги доставя до крайния консуматор “, сподели Койнов.

Според Георги Койнов в комерсиалната мрежа има огромен избор на типове олио, в това число и вносни. Той счита, че далавера е допустима единствено в случай че пред участниците на пазара се появят трудности или някой производители бъдат сложени в по-изгодно състояние от останалите, само че такива трендове у нас няма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР