В Полша спорят за един от националните герои - папа

...
В Полша спорят за един от националните герои - папа
Коментари Харесай

“Знае, но не прави нищо”. Разкриха на поляците страшна тайна

В Полша спорят за един от националните герои - папа Йоан Павел II. Медиите оповестяват за връзките му с педофили. Сензационни изявления скараха поляците, тъй като съвсем до един са католици. За следствията от " разобличаването " - в материала.

Три истории за едно и също

Духовник, управлявал католическата черква съвсем 30 години, главен съперник на руската „ империя на злото “, герой за правата на индивида и най-после, от 2014 година, светец. Но наред с похвалите за него, все по-често се чуват и доста безпристрастни изказвания.

Славата на полския папа помръкна след предаването на ТВН24 на 6 март. На този ден излиза документалният филм " Францисканска №3 ". Името е адресът на резиденцията на архиепископа на Краков. През 60-те и 70-те години на предишния век тази служба се заема от кардинал Карол Войтила (по-късно папа Йоан Павел II).

Авторът на кино лентата, журналистът Марчин Гутовски, твърди, че като глава на полските католици, духовникът е бил добре осведомен със случаите на педофилия измежду своите подчинени. Освен това той прикрива нарушителите.

На телевизионните фенове описаха за трима свещеници.

Първият - Болеслав Садус - бил остарял прочут на Войтила. Известно време даже живеят в един апартамент. През 1960 година Садус става референт по религиозно обучение. По-късно обаче няколко пъти сменя работата си. И през 1972 година кардиналът се обръща към Ватикана с молба да го трансферира в Австрия.

Миряните още не знаят тъкмо за какво духовенството ненадейно трансформира мястото на работа. Казват им, че сякаш това се дължи на дефицит на личен състав. В мотивационното писмо архиепископът на Краков също не загатва същинската причина.

Но в разкритите документи на комунистическите секрети служби, до които публицистите получават достъп, се споделя, че Садус е тормозил млади мъже на предходни служби. Стига се до там, че майките на жертвите заплашват свещеника с кавга.

Следващият човек е духовник Евгениуш Сургент. Бивш епархийски чиновник, който пожелава да остане неизвестен, споделя пред репортерите, че той е малтретирал деца в продължение на няколко десетилетия.

Събеседникът добави, че той персонално е докладвал за дейностите на отец Евгениуш на Войтила. Бъдещият понтифекс обаче моли да не споделя тази информация с никого. И твърди, че ще се погрижи за всичко.

Авторите на журналистическото следствие посещават село Ляховице, една от енориите на разпуснатия просветител. Както се оказа, той към момента се помни. Местен гражданин показа историята си: когато бил на 15 години, Сургент се опитал да го „ опипа “, само че момчето съумяло да избяга.

През август 1973 година Сургенте наказан на три години затвор. Той резервира сана си. След освобождението си той продължава да служи до гибелта си през 2008 година

Друг човек, взел участие в следствието, Йозеф Лоранц, преподавател по вероучение и духовник от село Мутне, също е затворен. Именно там той развращава момиченца от началното учебно заведение. Създателите на " Францисканска №3 " настояват, че жертвите са минимум 10.

След апела на родителите на жертвите Войтила изпраща духовника в манастира. Там той е задържан. Осъждат го на няколко години затвор, само че е освободен след две.

Скоро отец Лоранц беше възобновен в Закопанска енория - единствено че му е неразрешено да преподава. През идващите години свещеникът неведнъж е преместван на разнообразни места за работа.

" Дължим му доста "

Естествено, материалите в медиите провокираха вълна от рецензии против Ватикана.

" Войтила самичък трансферира педофили от енория в енория. Това е подло. И мерзостта на този човек, и цялата черна дупка, наречена католическа черква, са поразителни ", написа варшавската феминистка Божена Пржилуска в обществената мрежа.

А представител на синдикалното придвижване “Петър Шумлевич ” даже прикани за демонтирането на паметника на Йоан Павел II.

И двамата съставляват " демократичното крило " на полската общност, което от година на година декларира: почитането на папата в родината има всички признаци на фетиш към личността. Само в Краков са му издигнати 26 паметника. И в цялата страна има стотици, в случай че не и хиляди такива монументи.

Властите нарекоха информацията в медиите " клюка против свят човек ". Премиерът Матеуш Моравецки сподели, че поляците като нация „ дължат доста на Йоан Павел II. Може би дължат всичко “.

Има разногласия и в Народното събрание. Управляващата партия " Право и правдивост " въпреки всичко прокара резолюцията " В отбрана на положителното име на папата ".

„ Остро осъждаме срамната акция, извършена от медиите против най-великия поляк в историята “, се споделя в документа.

Проправителствените медии се оповестиха всеобщо в отбрана на понтифика: великански афиш с неговия облик се появи на фасадата на президентския замък във Варшава. А държавните канали всекидневно излъчват папски проповеди.

Освен това, след публикуването на “Францисканска №3 ”, американският дипломат Марк Бжежински беше извикан в Министерството на външните работи. Факт е, че каналът ТВН24 принадлежи на американска компания.

От Министерство на външните работи обявиха, че дейностите на публицистите са сходни на " хибридна война против страната за разединение на обществото ".

Подобно гневно опрощение обаче е разбираемо: парламентарните избори са планувани за есента. А ръководещата “ПиС ” употребява случая, с цел да нападна съперниците си.

Нов взор към светостта “

Полските специалисти също считат сегашния скандал към името на папата за прекомерно политизиран. Но виновността за шума е на създателите на следствието.

Журналистът Марчин Гутовски твърди, че се е позовал на документи от Службата за сигурност и редки църковни документи.

" Но тези материали се поясняват доста субективно. Няма удостоверение на случаите от други източници. Информацията се пояснява доста пристрастно и пропагандно ", отвърна публицистът Пьотр Литке.

На собствен ред професорът по история от Института за национална памет Пьотр Гонтарчик не се съмнява, че материалите, употребявани от създателите на кино лентата, са достоверни. Друг проблем е надеждността.

„ Винаги е належащо да се преведе исторически документ в избрани исторически действителности – какво значи тогава? Човекът, съставил протокола за разпит в Службата за сигурност, не се ли е управлявал от някакви персонални съображения? ", пита ученият.

Много по-интересен обаче е резултатът от следствието в църковната среда.

Някои духовници се изрекоха много остро против публицистите. На друго мнение са сътрудниците на понтифика. " Трябва да стигнем до нов метод за схващане на несъмнената святост на Йоан Павел II, без да я свеждаме до примитивна безгрешност и безгранично поклонение. Да забележим в него жив човек, който е правил неточности, имал е недостатъци ", сподели богословът Адам Шостек, който е бил другар на умрелия и учи въпроса за канонизирането му.

Позицията на формалния орган - Конференцията на католическите епископи на Полша - е много многозначна: оценката на решенията и дейностите на Карол Войтила " изисква спомагателни архивни проучвания ". Междувременно няма доказателства за присъединяване му в прикриване на полови закононарушения.

Но в Полша си задават въпроса: в случай че се намерят доказателства, по какъв начин да бъдат изправени „ отговорните “ пред правораздаването. Особено в случай че той е един от главните знаци на страната.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР