В подземие в центъра на Киев в края на миналия

...
В подземие в центъра на Киев в края на миналия
Коментари Харесай

Как Украйна се учи да "лови" руските дронове-самоубийци

В подземие в центъра на Киев в края на предишния месец, надалеч от любопитни очи, стотици инженери и иноватори се срещнаха с висши военни чиновници, с цел да обмислят способи за по-добро обезвреждане на, които към момента опустошават украинските градове.

Това беше рядка опция да се види от близко конкуренцията на Украйна с Русия в софтуерното въоръжаване. Страната черпи от нововъведенията на частния бранш, заложени с държавен рисков капитал, и доставя хиляди бойни дронове за процъфтяваща военновременна промишленост.

" Войната през днешния ден е софтуерна, като измененията в технологиите и на бойното поле се случват всеки ден ", сподели в коридорите на срещата Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна и министър на цифровите трансформации.

" Ройтерс " беше единствената медия, поканена на събитието, където високопоставени чиновници и министри се смесиха с инженери и ексцентрични запалянковци. Един мъж, да вземем за пример, дойде по къси панталони и бейзболна шапка с огромен дрон под мишница.

 Разрушение от офанзива с дрон в град Суми на 3 юли.
© Полиция на Украйна., Reuters

Разрушение от офанзива с дрон в град Суми на 3 юли.

Организаторите разпределиха 3 милиона $ парични награди сред три екипа от специалисти, за които се счита, че са показали най-хубавите дронове или технология за електронна война против съветските дронове от ирански генезис " Шахид ", които летят на рояци към задачите си и експлодират при удар.

През май Русия нападна Украйна с рекорден месечен брой над 300 дрона, демонстрират формалните данни. Това е предизвикателство за планиращите в украинските институции, загрижени да защитят енергийните доставки тази зима. Миналата зима Русия се опита да осакати електрическата мрежа с въздушни удари. " Искаме да се подготвим за... идната зима, с цел да отговорим на тези провокации ", сподели вицепремиерът Александър Кубраков.
Иранските дронове летят толкоз ниско, че могат да избегнат откриването им от противовъздушната защита, до момента в който техните навигационни системи са задоволително солидни, с цел да затруднят свалянето им с оръжия за електронна война против дронове, които работят посредством основаване на нарушавания в радиочестотите.

Западът е дал комплицирани системи за противовъздушна защита за противопоставяне на ракетни офанзиви, само че свалянето на рояци дронове, които костват по 50 хиляди $, с ракети от 1 милион $, не е идеалното решение, споделят публични лица.

 Макети на бойни дронове, показани по време на антидрон хакатон в Киев на 24 юни.
© Reuters

Макети на бойни дронове, показани по време на антидрон хакатон в Киев на 24 юни.

" Това не е рентабилно, тъй че би трябвало непрекъснато да понижаваме цената на средствата, които използваме за заличаване на шахидите ", сподели Федоров. " Говорим за разкриване (на дронове) благодарение на акустични и други средства, а също и за действителното им заличаване. "

Организаторите на събитието помолиха от съображения за сигурност " Ройтерс " да не разкрива семействата на участниците.

Дроновете са необятно употребявани във войни в Йемен, Сирия и Нагорни Карабах, само че в никакъв случай това не е ставало в такива мащаби като тези в Украйна, споделят публични лица. " Това в действителност е невиждана война на дронове ", сподели Федоров, добавяйки, че нововъведенията във военните технологии на Украйна процъфтяват след нахлуването на Русия.

 Юрий Мотов, инженер и заместник-ръководител на компания, чийто екип показа планове за нови системи за електронна битка против дронове, употребява револвер за битка с дронове по време на подготовка.
© Reuters

Юрий Мотов, инженер и заместник-ръководител на компания, чийто екип показа планове за нови системи за електронна битка против дронове, употребява револвер за битка с дронове по време на подготовка.

Украйна стартира план за групово финансиране предходната година, ориентиран към основаването на " Армия от дронове ", която прерасна в държавна стратегия, обхващаща всичко - от производството на безпилотни летателни апарати до образованието на водачи на дронове.

" Няколко месеца след началото на пълномащабното навлизане всички схванаха, че най-ефективният метод за осъществяване на разузнаване и поразяване на врага са безпилотните летателни апарати ", сподели бригаден военачалник Юрий Шчихол. Той управлява публичните поръчки за държавната стратегия и споделя, че до момента е закупил 15 хиляди дрона, като множеството идват посредством Министерството на защитата, а други са доставени от задгранична помощ и доброволци.

Общият брой на безпилотните апарати, употребявани от Украйна на бойното поле, не е прочут.

" Нашата цел тази година е да закупим повече от 200 хиляди атакуващи и огромни разследващи дронове... Ще купим толкоз, колкото са налични за покупка на пазара ", сподели Шчихол.

Федоров сподели, че производството на дронове към този момент се прави в цяла Украйна макар опасността от съветски въздушни удари, добавяйки, че на производителите е било казано да разпределят работата на разнообразни обекти и да употребяват бомбоубежища за част от индустриалния развой.

 Експлозия на свален дрон камикадзе при офанзива против Киев на 2 юли.
© Reuters

Експлозия на свален дрон камикадзе при офанзива против Киев на 2 юли.

" Виждаме, че през днешния ден този метод работи и всички производители не престават да работят и ракетите не удрят производството. Те (ударите) се случват, само че не в подобен мащаб ", сподели той.

Повече от 80% от закупените дронове са украинско произвеждане и се сглобяват в Украйна, добави Федоров.

Анатолий Храпчински, който работи за компания, разработваща технологии за електронна война, изяснява разликата в метода на Украйна към софтуерните нововъведения по отношение на този на Русия. Докато съветският метод е от горната страна надолу и е доминиран от държавни организации, сподели той, украинският се управлява от частния бранш и включва доста по-малки компании.

 Как Украйна се учи да
© Reuters

" Имаше седем компании, които можеха да продават дронове на страната, когато започнахме този план предходната година. Днес са 40 и ще бъдат 50 до края на годината ", сподели Федоров.

Той сподели, че държавният рисков капитал оказва помощ за разширение на локалното произвеждане и че Украйна има преимущество пред Русия, тъй като може да споделя технологии с задгранични сътрудници и не би трябвало да се тревожи от наказания.

" Благодарение на средствата фирмите стартират да локализират производството в Украйна. Днес купуваме елементи по целия свят, в това число в Китай. Но локализацията последователно се случва ", сподели Федоров.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР