В Плевенска област няма селище на воден режим. Водоснабдяването навсякъде

...
В Плевенска област няма селище на воден режим. Водоснабдяването навсякъде
Коментари Харесай

На този етап Плевен не е застрашен от водна криза

В Плевенска област няма населено място на воден режим. Водоснабдяването на всички места е обикновено. Това оповестиха от пресцентъра на региона, цитирайки шефа на ВиК сдружението в Плевен инж. Митко Спасов. За град Плевен има зареждане от водоснабдителна група "Черни Осъм " и оттова идват постоянни количества вода, като се вземе поради и сушавия интервал. Характерно за шахтовите, кладенци, които са другия източник за водоснабдяването на града, когато водата намалее се постанова оводняване от язовир "Горни Дъбник ". "От "Напоителни и системи " ни подават нужните количества при потребност. Предприели сме и по-строги ограничения за ограничение на загубите ", разяснява инж. Митко Спасов.

Във връзка с тревожната конюнктура в страната, регионалният шеф Мирослав Петров е инициирал работна среща на тематика "водоснабдяване ", на която са участвали управлението на ВиК, "Напоителни системи ", Басейнова дирекция "Дунавски регион (БДДР), ДАНС и ОД на Министерство на вътрешните работи. Областният шеф е изискал информация по отношение на степента на застраховане с питейна вода за Плевен, както и информация по отношение на ретензионния (постоянно свободен) размер на язовир "Горни Дъбник ", чиято вода се употребява за оводняване на каптажните кладенци във водснабдителните зони в Крушовица, Вит и Биволаре.

Директорът на "Напоителни системи - Плевен " Иваничка Райчева е показала информация, съгласно която размерът на язовир "Горни Дъбник " все още е 50 млн. куб. м вода. Язовирът се завирява от язовир "Сопот ", който се изпуска в река Вит, на Боаза има водохващане, което по магистрален канал с дължина 65 км води водата до язовир "Горни Дъбник ". По думите й от язовира за цялата 2019 година за промишлени потребности са употребени 1.5 млн. куб. м вода. Промишленият тръбопровод от язовир "Горни Дъбник " до Плевен е дълъг към 35 километра. И той е злепоставен много, което генерира загуби от 40-50 %. Строен е 50-те години на предишния век. "До края на януари чакаме да бъде отворена мярка 4.3., по която имаме подготвеност да аплайваме за европейско финансиране за рехабилитиране на най-големите компрометирани сектори по магистралния канал, посредством който се завирява азовир "Горни Дъбник ", споделя шефът на "Напоителни системи - Плевен ". Тя акцентира, че всички ползватели на промишлена вода, всички предприятия са на позволителен режим към БДДР и Министерство на околната среда и водите и разполагат с пломбирани водомери с две контролни пломби - на "Напоителни системи " и на Басейнова дирекция "Дунавски регион.

С писмо регионалният шеф ще изиска ежемесечно да получава информация от Напоителни системи за положението на бент. Горни Дъбник, за разхода на вода от язовира за ВиК, за напояване, за промишлено водоснабдяване, както и за всички установени нередности.

Плѐвен (до 1945 година Плѣвенъ) е град в Централна Северна България. Той е административен център на едноименните община и област, както и един от значимите културни, просветителни, стопански и транспортни центрове в страната. В края на 2018 година популацията на града наброява 96 610 души, което го прави седми по величина в България. Плевен е прочут туристически център, именуван още "град на музеите ".

Язовир "Горни Дъбник " е един от най-големите язовири в Северна България. Залятата му повърхност е 11 800 декара. Той се намира на 30 километра от Плевен и на 130 километра от София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР