В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета

...
В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета
Коментари Харесай

Грета Тунберг през сълзи към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

В пламенна и гневна тирада шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг укори международните водачи за тяхното безучастие против климатичните промени, предава Франс прес. Грета приказва при започване на срещата на върха за климата, проведена от Организация на обединените нации.

Активистката бе поканена да взе участие от генералния секретар на Организация на обединените нации.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на учебно заведение, от другата страна на океана ", сподели Грета с трептящ глас, четейки авансово квалифицирания текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите фантазии и моето детство с вашите празни думи ", добави тя.

"Но младите стартират да схващат вашето изменничество ", акцентира Грета, която инициира вълната от петъчни митинги на възпитаници от целия свят, настояващи за повече дейности за ограничение на излъчванията, водещи до световно стопляне.

"Аз обаче съм от тези, които имат късмет. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме при започване на всеобщо изгубване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за безконечен стопански напредък? Как се осмелявате ", попита момичето.

Грета, както и в предходните си речи, напомни научните обстоятелства, потвърждаващи ускоряването на световно стопляне на планетата, а след това още веднъж насочи упреци към водачите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите стартират да схващат вашето изменничество. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви споделям: ние няма да ви го извиним в никакъв случай. Ние няма да ви оставим да се измъкнете по този начин ", сподели активистката.

"Светът се разсънва и измененията настъпват, без значение дали това ви харесва или не ", предизвести Грета.

Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници проведоха митинг, с цел да призоват американските политици да работят в битката с климатичните промени.

Протестиращите блокираха основни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към дребна яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР