В петък в препълнената зала на общината във Враца бе

...
В петък в препълнената зала на общината във Враца бе
Коментари Харесай

Истината за сделката с „МД Електроник“: Заводът във Враца ще е реалност след 2 години, евентуално

В петък в препълнената зала на общината във Враца бе подписан дълго чаканият контракт за продажбата на земя на немската компания „ МД Електроник “ ЕООД. Чуждестранният вложител заявява, че на нея ще построи цех за кабели за транспорт на данни и електронни съставни елементи, в който ще влага близо 22 000 000 лв.. Броят на разкритите работни места първоначално щял да бъде 300, а стартовата заплата за нискоквалифицираните чиновници дават обещание да е 1 000 лв..
На публична гала беше докарана цялата администрация, шефове на учебни заведения и общински компании и истерясали почитатели на ръководещите. Кметът Калин Каменов явно изживяваше своя звезден момент в цялостната зала и едвам сдържаше страстите си, като от самото начало бе с насълзени очи. Единствено липсваха фанфари и по тази причина за идващия път ще би трябвало по-сериозна организация. Същия ден възторжените мнения от „ историческото “ събитие заляха платените локални медии и обществените мрежи, като най-активни бяха в групата „ Враца - да лижем г*за на кмета “.
Безпристрастният взор на протичащото се изисква да се отбележат някои елементи, които биха дали правдива визия на обществото и неговите свръхочаквания. За да стартира строителството на шумно афиширания цех, общината би трябвало да построи за своя сметка бул. „ Европа “ до общински парцел, ситуиран сред ж.к. „ Сениче “ и квартал „ Кулата “. Отделно ЧЕЗ би трябвало да прекара високоволтов кабел, с който да зареди големия потребител на електричество. Отделно „ Аресгаз “ има уговорката да докара до посоченото място газ. За всичките тези действия са нужни съглъсувателни процедури и доста документи, които се приготвят с месеци. По груби сметки целият развой на легализиране може би ще отнеме към 1 година.
Едва откакто получи всичките нужни позволения и получи преференциите в качеството си на вложител - клас „ А “, немската компания ще може да стартира строителството на самите здания. При подготвени пространства ще стартира монтирането на оборудването и негово калиброване, с цел да може да стартира работа. Колкото и да бързат вложителите, врачани надали ще видят работещ цех в околните две години. Да не забравяме, че в това време ще би трябвало да се намерят задоволително претенденти за работа, които да имат квалификацията за това, след което да мине образованието им. Няма по какъв начин в този момент да се наемат хора, които да чакат 2 години, за своето работно място, което значи, че би трябвало да се планува време и за това.
Изобщо не е за занемаряване фактът, че след 8 месеца в България ще има постоянни общински избори. Няма никаква гаранция, че сегашният кмет Калин Каменов ще завоюва нов мандат и това евентуално би основало известни пречки в връзките на неговия правоприемник с вложителя. Така че занапред ще се натрупат облаци над тази сякаш съвършена договорка за милиони. За сходни случаи народът е измислил поговорката: „ Не бързай, краво, равнищата е надалеч “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР