В петък президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на

...
В петък президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на
Коментари Харесай

Политолог: Третият мандат най-вероятно ще послужи на БСП да “преродят себе си”

В петък президентът Румен Радев връчи третия изследователски мандат на Българска социалистическа партия. Още същия ден в своето изявление по Българска национална телевизия водачът на партия “Има подобен народ” Слави Трифонов съобщи, че няма да поддържа кабинет на Българска социалистическа партия, като аргументите, които изложи, бяха, че социалистите са отказали поддръжка на Има Такъв Народ и сега не могат да чакат противоположното. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че ще задържат мандата доникъде на септември, до момента в който не се одобри актуализацията на бюджета.

" Текстовете на Конституцията разрешават интерпретация, само че единствено конституционалистите имат право да поясняват дали Българска социалистическа партия има право да задържи мандата толкоз дълго време.”, изясни професорът.

Той уточни и една тактическа неточност на президента Румен Радев - той обвърза връчването на мандатите с актуализацията на бюджета. Това сега може да се употребява като обосновка на Българска социалистическа партия за техните дейности.

Стоянов разяснява, че сега изключително доста се спекулира с преизчисляването на пенсиите, което е съществена част от актуализирането на бюджета. Левите партии като Българска социалистическа партия и групировката на Мая Манолова постоянно приказват по тази тематика. В момента се вижда, че в Народното събрание всички партии започнаха да вършат оферти за увеличението на пенсиите, като има риск да се премине към чист популизъм. Проблемът е, че когато една партия съобщи такива планове, тя доста мъчно може да си върне думите обратно.

" Пенсиите са в действителност значими, само че съгласно мен, имаме две доста по-належащи рецесии - здравната рецесия и бежанската вълна. Те засягат цялото общество и не разбирам за какво всички би трябвало да се занимаваме с пенсиите.”

Според проф. Стоянов в политическото говорене се вижда липса на средносрочна и дълготрайна визия. Той е на мнение, че оттук насетне е доста малко евентуално да забележим партия, която да има 50% + 1 глас, с цел да сформира независимо болшинство. Това значи, че ще се постанова да се образува съдружно ръководство. Проблемът, който Росен Стоянов вижда, е, че на партиите в Народното събрание им липсва съдружна просвета, както и просвета на водачество. Егото застава на пътя и всеки се пробва да управлява еднолично, което няма по какъв начин да се получи в подобен фрагментиран парламент, сподели Стоянов.

" Редно е да има конфликт на тези и да се показват разнообразни политики, които да се борят една с друга, само че постоянно би трябвало да има и опцията за градивен диалог.”

Гостът показа и своето мнение за изявлението, което Слави Трифонов даде предишния петък. Проф. Росен Стоянов счита, че то е имало за цел да бъде доста проникновено, прочувствено и посредством него да се съобщи ясна позиция, само че нито една от тези цели не е била изпълнена. " За сметка на това се видя промяна на функции. Преди Слави твърдеше, че неговата партия е първа политическа мощ и има правото да диктува разпоредбите. Сега смени своята позиция и главният мотив беше, че е нямало по какъв начин той да ръководи със 65 депутати и е имал потребност от поддръжката на протестните партии. "

“Станислав Трифонов е добър предприемач, само че няма чувството и компетенцията за политиката. Това е и повода, той да дава разнорондни послания. Аз персонално бях комплициран.”, сподели политологът.

Проф. Стоянов уточни и един абсурд, който се вижда в позицията на Слави Трифонов.

“Той съобщи в свое изявление по БНР, че издига кандидатурата за втори мандат на президента Румен Радев. После се поправи и сподели, че не го издига, само че го поддържа. За сметка на това сподели, че има фундаментални разлики с Българска социалистическа партия, което е необичайно, тъй като президентът, който Слави поддържа, сподели в прав текст, че споделя правилата на Българска социалистическа партия. В политологията това се нарична когнитивен дисонанс.”, изясни гостът.

Политологът добави в ефира на “Бизнес старт”, че до края на живота на това Народно заседание всяка партия ще се опита да “открадне” нещо, с цел да може да има по-силни позиции за идващите избори. Това би могло да се назова популизъм, само че не е по никакъв начин ненадейно. Проф. Стоянов уточни, че огромна част от политиците са и хора от бизнеса и не е изненада, че тематиката за битността се визира много постоянно в политическото говорене. Това е и повода всяка парламентарна група да се пробва да припечели оптимално доста дивиденти с непрекъснатото предложение за повече пари за пенсионерите.

Гостът е на мнение, че към момента има време за появяването на още един нов политически план. Този коментар проф. Росен Стоянов даде в отговор на спекулациите дали Кирил Петков и Асен Василев могат да основат своя партия, в случай че се окаже, че няма да са част от новото служебно държавно управление. Не е изключен разновидността да се употребява регистрацията на към този момент съществуваща партия.

“Кирил Петков приказва малко като Симеон Сакскобургготски. Царят по същия метод споделяше, че нещата ще станат ясни, когато му пристигна времето, когато види такава нужда. Така прави и Николай Младенов, който е един от евентуалните претенденти за президентския пост. Това, което е хубаво, е, че младежи излизат на напред във времето, хора, които имат друго мислене и друга визия за бъдещето.”

Окончателното мнение на проф. Стоянов е, че в идващия парламент би трябвало да има наложително нови съдружници. Вече е ясно, че тази безусловно праволинейност, която политическите водачи лансираха, не може да сформира държавно управление и да ръководи. Това, което е притеснително, е, че даже за първите три партии не може да се каже, че съставляват огромна част от имащите право да гласоподават., което демонстрира липса на легитимност на Народното събрание.

“Имаше апели мандатът да бъде даден на най-малката партия. Проблемът тук е, че тази най-малка партия не съставлява даже 2% от общо тези хора, които могат да гласоподават. В подобен случай каква легитимност има тя?”

За край Росен Стоянов изрази своето цялостно единодушие за думите на проф. Георги Фотев - “България се проваля като държава”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР