В пет дни магистрати от Козлодуй изнесоха лекции пред ученици

...
В пет дни магистрати от Козлодуй изнесоха лекции пред ученици
Коментари Харесай

Магистрати от Козлодуй говориха пред ученици от региона за правосъдието и за съдебната власт /снимки/

В пет дни магистрати от Козлодуй изнесоха лекции пред възпитаници от района, оповестиха от Окръжния съд във Враца.
Инициативите бяха в границите на Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, осъществена взаимно от Висшия правосъден съвет и Министерството на образованието и науката. В тях присъединяване взеха арбитър Жаклин Димитрова - и.ф. административен началник на Районен съд - Козлодуй, арбитър Адриана Добрева и правосъдния деловодител Корнелия Луканова от същия съд, Марин Николов и Димитър Николов – прокурори в Районна прокуратура – Враца, Териториално поделение - Козлодуй. Те се срещнаха с възпитаници от училищата-партньори по просветителната стратегия: ПГЯЕ „ Игор Корчатов “ – Козлодуй, СУ „ Васил Воденичарски “ – с. Хайредин, СУ „ Христо Ботев “ и СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в Козлодуй, и СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в с. Бутан.
Под формата на презентации учениците бяха осведомени със структурата на правосъдната система в Република България и тази на Районен съд – Козлодуй. Сред обсъжданите тематики бяха и тези за малолетните лица и правораздаването, измежду които за плануваните в закона санкции за държане, прилагане и разпространяване на наркотични субстанции, за домашното принуждение над малолетни и малолетни, трафика на хора, децата и кибер закононарушенията, за правосъдните процедури с присъединяване на деца и правата им в тях, както и държавните органи, които могат да им предложат поддръжка и отбрана, възпитателни ограничения за деца при противообществени прояви, хулигански прояви на малолетни лица и последствията от тях, и детското принуждение.
Учениците питаха какво е закононарушение, на каква възраст стартират да носят наказателна отговорност, какви са наказванията за тях при другите закононарушения, като да вземем за пример приложимост на опиати, кражба, ръководство на автомобил от недееспособен водач, като на всички въпроси магистратите дадоха отговор обширно.
„ За втора година Районен съд – Козлодуй се включва в Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Общата цел е повишение степента на съблюдаване на законите, предварителна защита на детското принуждение и на детската престъпност, и също повишение на доверието в правосъдната власт. На тези срещи с учениците постоянно вървим с готовност и след тях се усещаме задоволени от това, че те с интерес слушат и задават въпроси. Нашите начинания по просветителната стратегия ще продължат. Съвсем скоро, на 8 юли, в Районен съд – Козлодуй ще проведем привиден правосъден развой с присъединяване на възпитаници от СУ „ Васил Воденичарски “ – с. Хайредин, които ще влязат в функциите на прокурора, съдията, юриста и всички участници в един действителен правосъден развой “ – разясни Жаклин Димитрова, и.ф. административен началник на Районен съд – Козлодуй.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР