В първия ден от работната седмица - жълти и оранжеви

...
В първия ден от работната седмица - жълти и оранжеви
Коментари Харесай

Пезете се! Задават се най-студените дни, температурите ще паднат под минус 10!

В първия ден от работната седмица - жълти и оранжеви кодове за рисково време. В идващите дни следва ледено леден интервал, в който с огромна възможност ще отбележим най-ниските февруарски температури. Времето ще се дефинира от ядро леден арктически въздух, което се чака да отпусне страната ни към средата на месеца.

В понеделник преди обяд към момента са вероятни слаби снеговалежи в Западна България, само че наклонността е те да стопират, а облаците да се раздират. В хода на деня обаче ще вали сняг в централните и източните региони, където облачността ще остане забележителна до вечерта.

По-продължителни ще са преваляванията в Предбалкана. Вятърът в Източна България за следващ ден ще е мощен и леден от север, с пориви до 80-90 километра в час. Денят ще е леден с дневни температури от нула до минус 5 градуса.

До края на седмицата февруарският мраз ще е изключително осезателен в цялата страна. В часовете през нощта и рано на разсъмване температурите ще падат до минус 10 – минус 12 градуса, а денем ще се двоумят към и под нулата. Вятърът в източните региони и по планините ще основава чувство за студ. Очаква се той да отслабне преди почивните дни.

Облачността ще е по-видима доникъде на седмицата с капацитет за снеговалежи в Предбалкана, Североизточна България и на изолирани места по Черноморието. През втората половина на този интервал слънцето ще е по-щедро, въпреки и заран да е мъгливо в котловини, низини и около водоемите.

Студът ще отпусне страната към 12 февруари – в самия завършек на тази и началото на идната седмица. Температурите в светлата част на денонощието ще се покачат в някои региони до 8-10 градуса. Веднага по-късно се обрисува временен интервал с навлизане на по-студен въздух, по-значителна облачност и превалявания от дъжд и сняг.

За област Сливен важи оранжев код за мощен вятър и за ниски температури. Предупреждение за рисков вятър е издадено за всички области от Източна България.

В по-голямата част от страната вятърът ще е сдържан северозападен, а в Източна България – мощен северозападен, се показва в прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология за днешния ден. Остават изискванията за виелици и навявания. Преобладаващите минимални температури ще бъдат сред минус 9° и минус 4°, а оптималните - сред минус 4°и 1°. В София минимална - към минус 8°, оптималната - минус 3° - минус 4°.

Във вторник и сряда се чака понижаване на облачността и тук-там слънчево време. Минималните температури ще се намалят още, тук-там във високите полета до минус 14° - минус 15°, а дневните ще останат съвсем без смяна. В източните региони ще остане прохладно и най-вече облачно, само че съвсем без превалявания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР