В първия ден на новата година природният газ поскъпна с

...
В първия ден на новата година природният газ поскъпна с
Коментари Харесай

Природният газ поскъпна с над 30% в първия ден на новата година

В първия ден на новата година природният газ нарастна с над 30 %.

От през днешния ден цената му е 133,41 лева за мегават час при 102,33 лева през декември. Това излиза наяве от решение, взето за закрито съвещание на Комисията за енергийни и водно контролиране, откакто " Булгаргаз " внесе в 09:00 часа сутринта ново заявление за цена. Първото бе подадено на 10 декември и предвиждаше газът да коства малко над 117 лева за мегават час, или повишаването по отношение на ноември се обрисуваше да е с 14 %.

Основният фактор за нарастването е повишаването на природния газ на европейските тържища, от които зависи и цената у нас.

Същевременно от " Булгаргаз " обявиха, че даже и при новото нарастване цената остава доста по-ниска от тази на европейските тържища. Според газовата компания повишаването не би било избегнато, даже и в случай че България получава всички контрактувани количества газ от Азербайджан, а освен една-трета, както в този момент.

Аргументът на " Булгаргаз " е, че през зимните месеци даже цялото контрактувано количество азерски газ не е задоволително да задоволи даже една-четвърт от потреблението в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР