В първия ден на 45-ото Народно събрание Демократична България внесе

...
В първия ден на 45-ото Народно събрание Демократична България внесе
Коментари Харесай

Демократична България внесе първите си законодателни предложения

 В първия ден на 45-ото Народно заседание Демократична България внесе първите си законодателни оферти. Те са част от уговорката, който обединението пое преди парламентарния избор да работи за освобождение на институциите и рационализация на България.

В деловодството на Народното събрание е показан планът на обединяването за промени в Конституцията на Република България. Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от “Демократична България " и продължава събирането на нужните за внасянето му най-малко 60 подписа. Проектът планува слагане на основния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов основен прокурор на мястото на Иван Гешев, дефинитивно реформиране на Висшия правосъден съвет като орган на съдийско самоуправление с понижена квота на Народното събрание, въвеждане на директна конституционна тъжба, основаване на конституционно съображение за провеждането на лустрация. 

В деловодството е импортиран и планът за промени в Изборния кодекс. Пакетът от законопроекти, свързани с електронното ръководство, и самодейностите за закриване на профилираните съдилища и прокуратури и превръщане на антикорупционната комисия следва да бъдат импортирани по-късно.

Нова ЦИК и още промени в изборното законодателство

Централната изборна комисия (ЦИК) да има статут на самостоятелен професионален орган, а мандатът на актуалната комисия да бъде преустановен - това плануват част от предложенията за промени в Изборния кодекс, импортирани от “Демократична България ". Предвижда се отпадане на квотния принцип при образуването на ЦИК и понижаване на членовете ѝ на 9 души, измежду които ръководител, двама заместник-председатели и секретар. Предложени са и решения, които да преодолеят случаите, при които ЦИК не може да вземе решение, тъй като не може да реализира изискуемото болшинство. 

С плана се предлага и въвеждане на гласоподаване по пощата. Предвижда се то да се организира на всички избори, като се изключи локалните, като бюлетините се изпращат посредством пощенски оператор или пощальон. Самото пощенско гласоподаване ще се организира в интервал от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, избран от ЦИК, и ще завършва пет дни преди деня на изборите. Предварителното гласоподаване по пощата ще улесни българите в чужбина, само че също жителите, чийто сегашен и непрекъснат адрес са в разнообразни градове в страната, както и хората с увреждания, които постоянно са затруднени да упражнят правото си на глас. Пощенското гласоподаване е решение и в изискванията на ковид, стимулират се вносителите. С плана се предлага и връщане на явен времеви небосвод за създаване на система за отдалечено електронно гласоподаване и осъществяване на пробни гласувания.

Отпадане на тавана от 35 секции за гласоподаване в страните отвън Европейския съюз и опция за отделяне на избирателен регион отвън страната са други оферти на обединението. В момента българите зад граница гласоподават, само че единствено за политическа мощ, без да имат право на преференциален избор за кандидатска листа. “България е длъжна да предприеме всички ограничения за пълноценно присъединяване на българските жители по света в политическия и публичен живот. Една от тези ограничения е основаване на избирателен регион “Чужбина ", който да осигури  законни и пропорционални представители на тези общности  в Народното събрание ", се показва в претекстовете към законопроекта. По отношение на секциите в чужбина се дава опция такива да се разкриват на местата, където на извършени до 5 години преди изборния ден избори е имало формирана най-малко една изборна секция, в която са дали своят вот не по-малко от 100 гласоподаватели.

Сред поправките в изборното законодателство е и въвеждането на опцията за видеозаснемане и лъчение от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. Предвижда се опция за външен одит на машините за гласоподаване - преди закупуването на устройствата и преди всеки избори. Урежда се и опцията за събиране по електронен път на подписки за поддръжка на партии, обединения и инициативни комитети.

Закриване на спецсъдилищата и превръщане на комисията “Цацаров "

С промени в Закона за правосъдната власт се предлага закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните им профилирани прокуратури.

“Специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със основаването им през 2011 година упования като в това време поетапно се уголемява тяхната подготвеност без съответна оценка на въздействието за миналия интервал. Първоначално предоставената им подготвеност по каузи за усложнена незаконна активност по тежки закононарушения, свързани с проведената престъпност беше разширена, включвайки и каузи по корупционни сформира във връзка с лица, заемащи висши обществени длъжности и делата по съставите на закононарушенията против републиката. Този метод целеше да компенсира неналичието на задоволително безапелационни и поредни резултати, които да обосновават съществуването на органите на профилираното наказателно правораздаване ", стимулират се вносителите. Прехвърлянето на компетентността на неприключилите каузи или досъдебни производства от профилираните съдлища или прокуратури на общите се урежда с план за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. 

С промени в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество се предлага делене на КПКОНПИ на два нови органа - Комисия за противопоставяне на корупцията и санкциониране на спор на ползи и Комисия за определяне и лишаване на нелегално добито имущество.

Вносителите показват като главен недостиг на закона механичното съчетаване в границите на една институционална конструкция на прекомерно разнообразни по естеството си функционалности и действия – административно-наказващи, установителни (проверка на несъответствия в имуществените декларации), оперативно-издирвателни (разузнавателни), аналитични и превантивни като се ползват разнообразни типове производства. “Институционалната и функционална логичност допускат пълномощията за определяне на спор на ползи да бъдат съчетани с декларирането на имуществото и инспекцията на подадените заявления за имущество и ползи, а пълномощията по лишаване на нелегално добито имущество да бъдат отделени в независим орган ", акцентират от “Демократична България ".

Въвеждат се нови понятия за " нелегално добито имущество “ - имуществото, представляващо средство или полза от противозаконни дейности; " противозаконна активност “ -  всяко съзнателно деяние или безучастие, което опонира на експлицитна законова възбрана от обществен характер; " средства за осъществяване противозаконна активност “ - имуществените права върху движимости и/или парцели, които са послужили за осъществяване на умишлена противозаконна активност, създаваща полза. Създават се гаранции за реализиране на правото на отбрана на лицата, във връзка с които е почнало произвеждане пред Комисията за определяне и лишаване на нелегално добито имущество. Предлага се и увеличение на размера на сумата, считана за " доста противоречие “ сред имуществото и чистия приход, от 150 000 лева на 250 000 лева за целия проверяван интервал.

Държава без бумащина

“Демократична България " внесе и пакет от законодателни начинания, свързани с въвеждането на електронно ръководство и понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса. За задачата се оферират промени в редица закони.

Промени в Административнопроцесуален кодекс плануват административните органи да не могат да изискват полагане на щемпел върху документ на книжен притежател за засвидетелствуване на авторството. Достатъчно е информацията за авторство на документа да се удостоверява от саморъчния или електронен автограф върху него, като се вкарва условие за изтъкване на имената и длъжността на издалия го.

Законопроектът разрешава публични фирмени документи, като да вземем за пример годишните финансови доклади, да бъдат представяни в машинно-четима форма, което все още е невероятно заради условието за слагане на щемпел. Не се вкарва ограничаване за жителите и бизнеса по своя самодейност да продължат да употребяват печати и се резервират символните печати (с герба на Република България, печати на висши образователни заведения върху дипломи, печати на общини и др.), печати, произлизащи от интернационално призната процедура, да вземем за пример върху митнически документи или документи за пътешестване, както и професионалните печати на нотариуси, архитекти  тъй наречените

Изменения в Закона за електронното ръководство плануват основаване на Централизирана система за ръководство на регистри (регистър като услуга), посредством която доста от регистрите в страната ще могат да се водят транспарантно и дейно, без да се постанова да бъдат изграждани от нулата. “Електронните регистри са сърцето на електронното ръководство - без тях жителите би трябвало да разнасят удостоверения, а администрацията да съхранява документи в папки, което лимитира прозрачността, проследимостта и успеваемостта ", стимулират се от обединението.  

Премахване на контролния ваучър към свидетелствата за ръководство на МПС се предлага з с ремонти в Закона за придвижване по пътищата. От “Демократична България " показват, че синият надзорен ваучър е изцяло непотребен при съществуването на централизиран указател, наличен в действително време от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а с премахването му ще стане допустима електронизацията на процеса по възнаграждение на санкция при публикуван акт. 

С промени в Закона за пътищата се оферират ограничения за по-добра отбрана на данните, записвани от камерите на Пътната организация. Сред съответните оферти са ограничение на интервала на предпазване на регистрационните номера, както и условието те да се съхраняват в криптографски трансформиран тип (както се съхраняват пароли) за по-добра отбрана. Предвижда се и обвързване за известяван на притежателя на транспортното средство, снимано с камерите на АПИ, че за него са желани данни, а в електронната система да остава диря за всяко влизане от длъжностно лице, в това число и за основанията за него.

Поправки в Закона за автомобилните транспорти целят понижаване на административната тежест за таксиметровите услуги. Планира се олекотяване на регистрационния режим, отпадане на задължението таксиметровият водач да носи документи като удостоверения, а те да се ревизират по електронен път. Също електронно да се подават заявки, а данните за автомобила да се извличат от регистъра на КАТ. Предвижда се и допускане на премерване на изминатото от таксито разстояние, надлежно отчитането пред Национална агенция за приходите, с разнообразни от таксиметровия уред средства (например GPS + система, интегрирана с тази на Национална агенция за приходите по образеца на Естония), както и разграничение на такситата, които може да се вземат на улицата от тези, които се поръчват само посредством диспечерска система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР