В първия ден на 2022-а ще се навърши точно една

...
В първия ден на 2022-а ще се навърши точно една
Коментари Харесай

Британците правят равносметка на годината след излизането им от ЕС

В първия ден на 2022-а ще се навърши тъкмо една година, откогато Обединеното кралство напусна изцяло Европейския съюз - излезе от неговите политически и юридически структури, от неговия обединен пазар, от неговия митнически съюз. Борис Джонсън и Майкъл Гоув, флагманите на акцията за развода, желаеха точно това - не половинчата разлъка, каквато контракти някогашният министър председател Тереза Мей, не " лек Брекзит ", а пълностоен и повсеместен.

В дните към тази годишнина, която в действителност е годишнината от влизането в действие на Споразумението за търговия и съдействие (СТС) сред Лондон и Брюксел, английските медии и специалисти се пробват да създадат равносметка за последствията. Повечето от тях са на мнение, че връзките сред Англия и блока в този момент са на рядко достигано ниско ниво.

Според " Телеграф " съглашението сякаш трябваше " да престартира " връзките, а вместо това породи разногласия за риболова, Северна Ирландия и имунизациите. " Гардиън " установи, че с настъпването на 2022 година Обединеното кралство и Европейският съюз остават " най-хубавите врагове ". Лондонският " Таймс " показва по-сдържано, че " плаването " на съглашението не е било напълно безпрепятствено след подписването му в навечерието на Рождество предходната година.

Повечето търговски контракти с Европейски Съюз са плод на продължавали към седем години договаряния, до момента в който СТС бе подписано единствено за осем месеца и под натиска на коронавирусната пандемия. То е неповторимо и с това, че издигна бариери пред търговията, вместо да ги отстрани - нещо, което стана ясно още през януари т.г., когато английските експортьори на морски храни внезапно осъзнаха, че към този момент няма да могат да продават миди в страните от Европейски Съюз.

" Телеграф " показва, че доверието сред двете страни се бе пропукало още със опасността на Лондон, че в нарушаване на интернационалното право ще одобри Закон за вътрешния пазар, както и от чувството у Брюксел за конфронтационен жанр на основния английски договарящ за Брекзита Дейвид Фрост. Когато през декември м.г. се водеха подробните договаряния за риболова, никой не подозираше, че четири месеца по-късно ще се стигне до арестувания на кораби поради спор за риболовни лицензи. А когато през януари т.г., на фона на дефицита от ваксини против Ковид-19, породиха съмнения, че Англия си присвоява част от предопределените за Европейски Съюз доставки от препарата на " АстраЗенека ", Урсула фон дер Лайен заплаши да наложи ембарго върху износа на ваксини за кралството, напомня вестникът.

През изтеклата година имаше кадрови промени. Дейвид Фрост се отдръпна от държавния си пост, а Мишел Барние, основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзита, напусна Брюксел, с цел да се кандидатура (неуспешно) за президент на Франция. Напоследък Лондон успокои реториката в диалозите за разпоредбите за риболова и търговията с салами, а Марош Шефчович, заместникът на Барние, има репутацията на прагматик. Европейските столици таят вяра, че английският външен министър Лиз Тръс, която пое функционалностите на лорд Фрост, ще бъде по-сговорчива. " Индипендънт " оптимистично декларира, че тя е в положение да осуети разразяването на търговски войни с Европейски Съюз.

Медиите на острова загатват и желанията на френския президент Еманюел Макрон да се кандидатира за втори мандат на изборите през април. Според някои от тях той надали ще устои на изкушението " да удари " британците поради разногласието за риболовните лицензи и отказания от Канбера контракт за покупка на френски подводници и сключването на подобен с Лондон и Вашингтон.

" Гардиън " написа за недоволствата в секторите на английската стопанска система, на които бе дадено доста, а не получиха съвсем нищо - рибарите са излъгани, фермерите не са сигурни, че заменянето на дотациите и режима за заплащане ще докара до нещо положително, а дребните компании, които изнасят за Европейски Съюз, бяха обременени с спомагателни разноски и документи. Размерът на стопански вреди от Брекзита става явен от данните на английската Служба за бюджетна отговорност, която предвижда, че напускането на Европейски Съюз ще понижи Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство в дълготраен проект с към 4 на 100, до момента в който спадът поради пандемията ще бъде към 1,5 %. Брекзитът принуди северноирландските компании да преодоляват нови бариери, а деликатният политически баланс в района е напрегнат, заключава изданието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР