В парламента бе валидирана пощенска марка по случай 175 години

...
В парламента бе валидирана пощенска марка по случай 175 години
Коментари Харесай

Пощенска марка по повод 175 години от рождението на Христо Ботев бе валидирана в НС

В Народното събрание бе валидирана пощенска марка по случай 175 години от рождението на Христо Ботев.

Това е част от поредицата прояви във връзка годишнината, с които отдаваме своята респект към поета бунтовник, на неговото дело, безсмъртния му героизъм, съобщи заместник- ръководителят на Народно събрание Никола Минчев . Поколения българи се прекланят пред него и свързват името на Ботев с копнежа за свободата и себеотдаването пред своя народ, със саможертвата, само че и креативния талант, поетичното майсторство и жар, посочи той. Независимо от епохата и превратностите на времето той е нашата горделивост, само че и духовна упора,извор на самочувствие, само че и мерило за национализъм и следване на националния блян, съобщи Минчев.

Той уточни още, че Христо Ботев е измежду забележителните персони в международната история, които съчетават храбър живот с огнено слово и излизат отвън мащабите на своето време. Според Минчев той ни е оставил завета да пазим нашите полезности, да пазим и отстояваме свободата, да се стремим към пълноправие и правдивост. Ботев ни завеща своята чиста обич към отечеството и бащиното огнище и своята религия в по-доброто бъдеще на нашия народ, да бъдем правилни на неговите завещания през днешния ден значи да бъдем единни в отстояването на националните ползи, сподели още заместник-председателят на Народно събрание.
 Опашки от искащи пред Българска народна банка да закупят възпоменателната монета на Христо Ботев
Опашки от искащи пред Българска народна банка да закупят възпоменателната монета на Христо Ботев

Някои от хората са се наредили в очакване още от 20 ч. през вчерашния ден

Заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски посочи, че особено място в алеята на славата на филателията има Христо Ботев. Той е първият български стихотворец и бунтовник, който излиза на пощенска марка преди повече от 100 години. Наследникът на Христо Ботев Боян Ботев също участва на събитието.

По-късно от Министерството на превоза и известията предоставиха повече информация за валидираното през днешния ден пощенско-филателното издание. Художник е Емилио Бората. Той е пресъздал паметника на Ботев във Враца и е добавил своя креативна интерпретация на признака на българската мощ и борбеност - лъвът.

Министерството е предоставило краткотрайно на Народното събрание поредност от отдадени на Ботев марки от последните десетилетия. Те ще бъдат изложени в коридорите на Народното събрание за седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР