В пълно нарушение на Конституцията и работата на държавните институции

...
В пълно нарушение на Конституцията и работата на държавните институции
Коментари Харесай

Вучич няма право да участва в Балканската четворка

В цялостно нарушаване на Конституцията и работата на държавните институции сръбският президент Александър Вучич взе участие през няколко месеца в срещи на така наречен " Балканска четворка ", дружно с министър председателите на България, Гърция и Румъния.

Това написа авторитетното белградско издание " Данас ". От кабинета на премиера Ана Бърнабич са отказали да отговорят на въпросите на изданието, за какво президентът, а не министър-председателят, взе участие на тези срещи, които са на премиерско равнище.

" Този човек, от позицията си на президент, всеки ден нарушава Конституцията посредством изземването на пълномощията на други държавни институции ", споделя пред " Данас " водачът на Движението на свободните жители Саша Янкович.

" Диктатурата, която той вкара, към този момент не крие, че той подчинява всички държавни органи на своята власт. Отива непоканен на срещи, където други държавни ръководители вземат решение за ориста на района, само че той няма качествата да извършва държавническа работа. Той употребява тези среща, с цел да клюки и наскърбява политическите си съперници. След това се укрива като мишка зад имунитета си, с който той и останалите злоупотребяват. Вучич е позор и злощастие за Сърбия ", сподели още Янкович.

" Вучич узурпира редица институции, в тази ситуация на премиера. Той непрестанно нарушава Конституцията. По този метод през последните 6 години той трансформира европейска Сърбия в една деспотична и ориенталска страна. Но, с присъединяване си на интернационалните срещи за министър председатели Вучич унижава и е позор за интернационалната роля на Сърбия ", счита проф. Боян Пайтич от правния факултет в Нови Сад, който е и някогашен водач на Демократическата партия.

" Сърбия няма парламент, няма държавно управление, няма министър председател, няма самостоятелна правосъдна власт и прокуратура. В Сърбия има властнически режим, който си присвоява всички държавни функционалности, унищожавайки институциите и който желае да се трансформира в султан ", споделя от своя страна известният правист Константин Самофалов.

В края на обявата " Данас " изрежда срещите на така наречен " Балканска четворка ", на която Вучич взе участие нелегитимно:

Във Варна на 3 октомври 2017.

В Белград на 9 декември 2017 година

В Букурещ на 24 април 2018

В Солун на 4 юли 2018 година.

На тези срещи вземат участие единствено министър председателите на България, Гърция и Румъния. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР