В Падина има около милион и половина корени лавандула. Бройката

...
В Падина има около милион и половина корени лавандула. Бройката
Коментари Харесай

Ето от какво печелят сега в българското село на тютюневите милионери

В Падина има към милион и половина корени лавандула. Бройката се изкупува сред 10 и 14 стотинки, а развъждането на маслодайната просвета е трудоемко, написа 24родопи.

Хората обаче не се отхвърлят, споделя пред БНР Хамди Палов, един от производителите на лавандула.

Падина е селото, което е основало най-вече милионери от развъждане на тютюн. Бригади от ардинското село работеха години наред в полските региони, а бригадирите съумяха да натрупат положение и през днешния ден имат многообразен бизнес.

Собственици са на хотели, предприятия, бизнес с милионни обороти.

Иначе Падина попада в категорията на „ огромно родопско село, която постепенно се обезлюдява.

В Падина по лист живеят към 1 000 души, с 200 по-малко отпреди време.

Младите хора в кърджалийското село Падина понижават. Един от проблемите на селото е ниската раждаемост. Липсата на работа е главната причина локалните хора да търсят прехранване отвън Падина, твърди кметът на селото Кямил Кичуков.

Той разяснява и другите възможности на тютюнопризводството.

„ Едни с поръчка, други чуват от хора, чуе, сеят лавандула. Почва и той да се занимава, с цел да изкара някой лев на негови си начала. Няма ангажираност нито от едната страна, нито от другата – в случай че стане. Така че никой не може да се сърди на никой “, разяснява Палов.

Традиционното за ардинските села развъждане на картофи също е в предишното. Сеят се толкоз, колкото е належащо за едно семейство. Хората в Падина не се заглеждат и по нашумелия в последните години шафран, добавя кметът Кямил Кичуков.

Друг проблем за селото е неналичието на общопрактикуващ доктор.

„ Селото по никакъв начин не е малко. Населението е застаряващо и си има потребност да има здравно лице. Идва тук едно здравно лице, фелдшер, по един два часа, няма прецизен график. Населението упорства да има непрекъснато здравно лице, било то сестра, фелдшер, доктор. Иначе мъчно е, хората за една минимална услуга – за кръвно, за инжекция би трябвало да вървят в Ардино “.

Кямил Кючуков вижда решение на казуса в вероятно отваряне на здравната работа, която ще се обитава в напълно ремонтираната постройка на кметството.

На последните избори за кмет на обитаемото място са дали своят вот 570 падинци.

Кямил Мехмедов Кичуков от Движение за права и свободи спечелил 338 гласа. Той победил Красимир Раданов Кичуков от ГЕРБ, който получил поддръжката на 196 падинци. Невалидните бюлетини са 30. 6-ма се отбелязали в квадратчето „ Не поддържам никого “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР