В отворено писмо до президента Румен Радев 49 актьори от

...
В отворено писмо до президента Румен Радев 49 актьори от
Коментари Харесай

49 актьори от Народния театър с писмо до Румен Радев да иска оставката на Велислав Минеков

В отворено писмо до президента Румен Радев 49 артисти от Народен спектакъл " Иван Вазов " приканват президента да изиска оставката на служебния министър на културата Велислав Минеков, защото той е индивидът, който го е назначил на поста, написа Novini.bg. 

" Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на спорове, ограничение на вреди от всевъзможен темперамент и използване на висок етичен стандарт при разрешаване на рецесии. С обществените си изяви по спора в Народния спектакъл, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията ", аргументират се те. 

Публикуваме цялостния текст на писмото, без редакторска интервенция: 

Уважаеми господин Президент, 

Обръщаме се към Вас по отношение на т. н. „ скандал “ в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ защото Вие сте индивидът, назначил господин Велислав Величков Минеков за длъжностен министър на културата,.

Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на спорове, ограничение на вреди от всевъзможен темперамент и използване на висок етичен стандарт при разрешаване на рецесии. 

С обществените си изяви по спора в Народния спектакъл, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията.

Ние, долуподписаните актьори от Народен спектакъл „ Иван Вазов “, се сплотяваме в искане за оставка на министър Минеков.

Изразяваме дълбокото си отвращение от раздухването на спора в медийното пространство посредством разпространение на полуистини, клюки и неистини, които се показват от министър Минеков в неговите обществени изяви.  Можем да цитираме дълга поредност от изказвания, в които Народният спектакъл е определян като „ тресавище “ и „ пирамида “, артистите като жертви на „ шпиономания, външен напън и боязън “, целящи поддръжка на шефа и т. н. Изреждането на сходни изявления би трансформирало писмото ни в ехтене на езика на омразата, по тази причина ще спрем дотук.

Мълчанието ни до този миг се дължеше на убеждението, че всяко последващо изявление би удължило живота на абсурда, че медиите разчитат на нашата словоохотливост в сходни случаи, с цел да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по тематиката, в това число и с цел да го политизират. В миг на политическа неустойчивост точно това е най-опасният вероятен сюжет. За страдание неналичието на обществена реакция от наша страна стартира да се пояснява превратно. Сега ние излизаме от зоната на неутралитет.

Какви вреди са нанесени в следствие от дейностите на министър Минеков: уронване престижа на министерската институция, уронване престижа на трупата на Народен спектакъл “Иван Вазов ” – културен институт с национално значение, опит за внасяне на ерес в артистичното съсловие посредством манипулативното обявяване на трудовите ни хонорари, опити да бъдем припознати като поддръжници на избрана политическа партия, легитимиране на „ езика на омразата “ като естествена форма за разрешаване на рецесии в обществото и в частност на рецесии в културния бранш. Такива дейности не заплашват единствено Народния спектакъл. Те могат да се разпространят епидемиологично и да се трансфорат в норма на държание, а това би означавало културна злополука.

При пожар в театъра се спуска желязна завеса, с цел да бъдат избавени феновете. Така  се е случило преди съвсем 100 години, на 10 февруари 1923 година Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се трансформира в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на абсурда! 

Вярваме, че законовите средства в границите на институцията са единственият вероятен инструмент за определяне на истината. Назначеният одит на театъра е стъпка в тази посока. Преди приключването му обаче публичното мнение е преднамерено манипулирано от министър Минеков с погрешни и провокативни изявления и със заемане на страна в спора. Това поражда подозрение и в резултатите от назначените инспекции, заради елементарния факт, че те се случват в предубедена обществена среда.

Ако смятате, че министър Минеков работи от позицията на принципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата „ просвета “ в нейния необятен смисъл, надали нещо ще Ви попречи да „ изхвърлите в кошчето “ това писмо. 

С почитание:

Албена Ставрева

Александра Василева

Ана Пападопулу

Антон Радичев

Асен Данков

Биляна Петринска

Бойка Велкова

Валентин Балабанов

Васил Драганов

Виктория Колева

Владимир Карамазов

Владислава Николова

Вяра Табакова

Георги Мамалев

Гергана Змийчарова 

Дарин Ангелов

Деян Ангелов

Деян Донков

Димитър Николов

Ева Данаилова

Ева Тепавичарова

Елена Иванова

Емануела Шкодрева

Жаклин Даскалова

Жорета Николова

Зафир Раджаб

Илиана Коджабашева

Ирина Митева

Йордан Петков

Карла Рахал

Любомир Петкашев

Михаил Петров

Ненчо Костов

Павел Иванов

Павлин Петрунов

Параскева Джукелова

Пламен Димов

Радена Вълканова

Радина Кърджилова

Снежина Петрова

София Бобчева

Стелиан Радев

Стефан Къшев

Стефания Колева

Стоян Пепеланов

Христо Петков

Христо Терзиев

Христо Чешмеджиев

Цветан Алексиев "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР