В открито писмо бившият зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция

...
В открито писмо бившият зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

Бившият зам. изп. директор на ИАНМСП контрира обвиненията срещу себе си

В намерено писмо някогашният зам. изпълнителен шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия ‎‎(ИАНМСП) Никола Стоянов опровергава обвиняванията по собствен адрес, чиито източник е публично прессъобщение на ИАНМСП. В известието е посочено, че сигналите за нередности идват от бизнеса и по отношение на това е освободен от служба точно Стоянов.

 Процедурата по Национален иновационен фонд е опорочена и ще бъде прекъсната
Процедурата по Национален иновационен фонд е опорочена и ще бъде прекъсната

Фондът подкрепя планове за научно развойната и иновационната активност

В писмото си Никола Стоянов, разяснява замесването на името му с проблемите в Националния иновационен фонд (НИФ ). Според Стоянов формалното прессъобщение на ИАНМСП съдържа лъжи. В писмото си той опровергава изказванията на Изпълнителния шеф на ИАНМСП Мариета Захариева и декларира, че ще търси отговорност от публикуваните по негов адрес клюки.

Никола Стоянов е безапелационен, че изказванията, че е бил освободен заради сигнали за нередности в НИФ са неистина, той разяснява, че до датата на освобождението му няма нито един публично постъпил сигнал за нередности. Стоянов акцентира, че изпълнителният шеф на ИАНМСП отдръпнал всички предоставени към него компетенции още през февруари, когато техническата инспекция на плановете занапред стартирала и в действителност, защото Стоянов не е имал каквито и да е права, няма по какъв начин да носи отговорност за дейностите или бездействията на изпълнителния шеф.

Доказателство за неналичието на сигнали за нередности, съгласно Никола Стоянов, е формалният протокол от последното съвещание на Управителния съвет на НИФ от края на април, под председателството на зам. министър Любомир Ганчев . Стоянов припомня, че до момента няма класиране на компаниите, не са обявявани никакви оценки на плановете и надлежно нямало по какъв начин някой да се оплаква от несъществуващи резултати. Бившият зам. изп. шеф на ИАНМСП напомня, че след края на периода за подаване на планови оферти на 8-мата сесия на НИФ 31 октомври 2016 година е стартирала административната инспекция на плановете за тяхната допустимост. Чрез конкурс са определени към 60 външни самостоятелни оценители и техният лист е бил одобрен от министъра на стопанската система. Техническата оценка на плановите била приключена края на април 2017г., само че гражданските контракти на външните оценители не били подписани от изпълнителния шеф и не са разплатени и утвърдените им възнаграждения за към този момент осъществената до края на април работа.

Още по-притеснително е недоволството на формите-кандидати, само че не от нередности в инспекциите, а от голямото закъснение на класирането на плановите оферти. " Скоро ще бъде стартирана идната, 9-та сесия, за която е очакван финансов запас от още 5 милиона лв. в бюджета за 2017 година При настоящето закъснение, рискът от загуба на тези средства е голям , което значи, че новаторски български компании няма да развият концепциите си, а бизнеса ще загуби тези средства ", се споделя още в писмото.

На публицистичната поща на news.bg беше изпратено и пояснение на хронологията на събитията към 8-ма сесия на Националния иновационен фонд, формирано благодарение на група външни специалисти към фонда, които също се усещат наранени от развиването на обстановката.

Прилагаме текста без редакции.

Защо се бави към този момент една година класирането на плановете за финансиране от Националния иновационен фонд?

Осма сесия на Фонда - всички страни са недоволни, а решение към момента няма

Когато става дума за нововъведения, един от главните фактори е времето. Иновацията е сполучлива, когато се случи допустимо най-бързо, тъй като темповете, с които се развиват технологиите в актуалния свят, не търпят закъснение за реализирането на положителните хрумвания.

В нашата страна през 2004 година е основан Националният иновационен фонд, чиято цел е да се поддържат иновационни планове с държавно финансиране. През годините са извършени 7 сесии, през които са финансирани над 450 плана. Според направените разбори, резултатът е повече от порядъчен за фонд, ръководен от страната.

Другият положителен аспект от работата на фонда е, че макар честите смени на управленията в организацията, която управлява фонда (Изпълнителна Агенция за Насърчаване на дребните и междинни Предприятия - ИАНМСП, част от Министерство на икономиката), НИФ съумява да се опази от кавги и през годините постоянно е даван за образец (за разлика от сходния на него Научен фонд в МОН).

Освен положителната работа на НИФ до този миг, преди старта на 8-мата сесия на фонда се случи още нещо положително. Беше направена смяна, която бизнесът одобри доста добре, а точно - продължителността на осъществяването на плановете да стане от 36 на 18 месеца. За страдание, съкращаването на периодите за осъществяване загуби своя смисъл, поради дългото време, в което се проточи процесът . Страните, ангажирани с оценяването са си свършили работата, само че към този момент 5 месеца няма класиране и решение.

А ето и хронологията и обстоятелствата:

През есента на 2016г. започва осмата подред сесия на фонда. Въпреки забавянето на сесията с една година, за актуализиране и модернизиране на разпоредбите, сериозната осведомителна акция (довела до рекорден брой от 192 кандидати) и като цяло положителната подготовка за сесията, събитията се развиваха в непредвидена посока.

Най-общо, в целия развой има 3 страни : администрацията, в лицето на ИАНМСП (тук от една страна е екипът от специалисти, които вземат участие в инспекциите, а от друга - изпълнителният шеф, с чийто административни актове процедурата се придвижва напред), самостоятелните специалисти ( повече от 60 водещи в своята област учени от разнообразни катедри на Българска академия на науките, с високи научни трофеи и постижения), които правят оценка плановете и претендентите (фирмите подали планови предложения).

И тук не става въпрос за обстановка, в която след излизане на резултатите от класирането, компаниите, които не са класирани, са недоволни. Това е всекидневие във всички стратегии и процедури за финансиране, само че в НИФ проблемите са от напълно друго естество. Подобно на Европейските стратегии и тук, след подаване на документите в края на 2016г., се прави административна инспекция на плановете от специалисти на Агенцията. Преминалите планове се дават на подбрани авансово външни самостоятелни специалисти, експерти в разнообразни области (учени, най-вече от Българска академия на науките, професори, доценти и др.), които да създадат така наречен техническа инспекция на плановете и в последна сметка да ги оценят. Работа, която научните служащи съумяват да завършват към края на април 2017 година Дотук всичко върви съгласно разпоредбите, само че до този миг, 5 месеца по-късно, класиране и решение към момента няма.

Забавяне на класирането от повече от година би тормозило всеки претендент, само че тук ситуацията е още по-лошо, тъй като става дума за нововъведения. Докато в другите страни се поддържат нововъведения, които са разковничето на напредъка в стопанската система в наши дни, в България, компаниите, които не могат да си разрешат сами да финансират концепциите си, към този момент една година чакат ИАНМСП най-сетне да си свърши работата.

Недоволни от тази обстановка са всички компании, защото класиране няма и до ден сегашен. Недоволни и излъгани са и външните специалисти - учените, които правят оценка плановете. Когато през есента на 2016г. Агенцията афишира асортимент на учени от разнообразни области, към 60 от претендентите покриват критериите и влизат в лист с самостоятелни специалисти, одобрен от Министъра на стопанската система. Това са най-вече водещи в своята област учени от разнообразни катедри на Българска академия на науките, с високи научни трофеи и достижения.

Проверките стартират при започване на 2017г. и макар студената зима и грипните епидемии, вървят в чудесно движение, като се работи и в събота, заради огромния брой претенденти и значимостта на бързото осъществяване при иновационните планове. Междувременно, специалисти на Агенцията приготвят гражданските контракти с самостоятелните специалисти, съгласуват всички нужни документи и цялата кореспонденция стига до изпълнителния шеф на Агенцията, който би трябвало да разпише контракта на всеки от учените, с цел да може трудът му по инспекцията да бъде обезщетен, съгласно цени, одобрени в разпоредбите за ръководство на фонда. Тези контракти обаче, остават неподписани и до през днешния ден, надлежно никой от самостоятелните специалисти не получава дължимото му възнаграждение близо 6 месеца, откакто си е приключил работата.

Имайки поради, че парите са разполагаем, документите е създадена по разпоредбите и съгласувана на всички равнища в Агенцията, съгласно учените няма никаква причина договорите да не бъдат написани. Всички са си свършили работата, компаниите са подали планове, специалистите от Агенцията са ги ревизирали и разпределили на самостоятелните оценители, последните са ревизирали и оценили обособените планови оферти.

Фирмите стартират да губят самообладание, виждайки че недоволствата им не дават резултат и търсят други благоприятни условия за финансиране, разбрали, че за следващ път не могат да разчитат на страната. Научните служащи не престават да се надяват най-сетне да си получат парите и се заричат в никакъв случай повече да не работят за Иновационния фонд (нещо, което слага под сериозен въпрос възможни бъдещи сесии на фонда, които са планувани в Държавния бюджет).

В тази обстановка, и учените, и притежателите на фирмите-кандидати молят за отговорно отношение на страната към иновационните хрумвания на българските компании и се надяват процедурата да бъде финализирана, участниците - класирани, а външните оценители ще получат своето заплащане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР