В отговор на разпространеното от медиите искане от КЕВР да

...
В отговор на разпространеното от медиите искане от КЕВР да
Коментари Харесай

Топлофикация София: На 19 септември клиентите ще получат коригираните изравнителни сметки

В отговор на публикуваното от медиите искане от КЕВР да даде информация по отношение на коригирането на годишните изравнителни сметки за топлинна сила, Топлофикация София ще отговори изчерпателно и в период. Механизмът, по който сдружението ще направи корекциите, бе разгласен още на 30-ти август след извършена среща с специалисти на Национална агенция за приходите, заради недостатъчност в напътствията на законодателя по приложение на направените промени в ЗДДС. Създалата се обстановка е казус и наложи софтуерни промени в билинг системата, както и основаване на нови документи, в които от една страна клиентите да бъдат осведомени за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% Данък добавена стойност и 9% Данък добавена стойност и от друга, да дават отговор на счетоводните стандарти.

В понеделник, 19-ти септември, в системата на сдружението и платежните оператори ще бъдат налични коригиращите документи по общите фактури (изравнителни сметки), според изменението на ЗДДС. Данъчните документи за корекцията са нова фактура и кредитно уведомление, като се отнасят единствено за разликата сред планирано начислената сила и действително потребената, и касаят единствено общите фактури (изравнителни сметки) с дата на издаване 31.07.2022г. Сроковете за заплащане са непроменени - 30 дни за икономически и 45 за битови консуматори от датата на издаване на фактурите. Клиентите, които към този момент са заплатили своята обща фактура с добавена стойност от 20% вместо с 9%, ще имат сума за възобновяване, чийто размер ще могат да видят в коригиращите документи. Дължимите суми ще бъдат автоматизирано възобновени по партидите на клиентите и ще послужат като депозит /ще бъдат приспаднати последващи дължими фактури. На потребителите, които нямат отговорности, както по общата фактура (изравнителна сметка), по този начин и по настоящата фактура за м. август, сумата може да им бъде изплатена на каса или да послужи за последващо обвързване. След приключване на периода за непринудено заплащане по обща фактура от 31.07.2022 година се начислява рента за веселба, като за сумата на направената промяна, съгласно Общите условия, ще се ползва нов период за непринудено заплащане, считано от датата на издаване на фактурата 1.09.2022 г. 

Допълнителна информация клиентите могат да получат посредством осведомителните канали на сдружението или в потребителските центрове за обслужване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР