В отговор на призива за помощ на украинските власти след

...
В отговор на призива за помощ на украинските власти след
Коментари Харесай

ЕС предоставя финансова подкрепа след разрушаването на язовир „Нова Каховка“

В отговор на апела за помощ на украинските управляващи след разрушаването на язовир „ Нова Каховка “ предходната седмица, Европейски Съюз стартира да активизира стратегически запаси от своя потенциал за изключителни обстановки rescEU: изпращат се три мобилни водопречиствателни станции в помощ на локалните управляващи за обезпечаване на питейна вода за засегнатите хора.

Всяка пречиствателна станция може да създава 120 000 литра чиста вода на ден и по този метод спомага за облекчаване на една от най-неотложните потребности в региона — достъпа до питейна вода.

16 европейски страни — Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция — към този момент предложиха помощ посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз и доставят на засегнатите региони цистерни, водни помпи, лодки, избавително съоръжение, генератори и друга животоспасяваща помощ.

Хуманитарните сътрудници на Европейски Съюз в Украйна пренасочиха настоящите си дейности за даване на животоспасяваща помощ на засегнатото население: питейна вода, подготвена за консумация храна, парична помощ и уреди за заслон.

За да поддържа в допълнение филантропичните интервенции на място, Европейски Съюз активизира и спомагателни 500 хиляди евро за посрещане на непосредствените потребности, произлизащи от разрушаването на язовира „ Нова Каховка “.

Мярката идва в допълнение към към този момент отпуснатата през 2023 година филантропичната помощ за Украйна в размер на 200 млн. евро.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР