В отговор на неотдавнашните американски санкции срещу Беларус правителството на

...
В отговор на неотдавнашните американски санкции срещу Беларус правителството на
Коментари Харесай

Минск отказа да приеме новия американски посланик

В отговор на неотдавнашните американски наказания против Беларус държавното управление на Александър Лукашенко отдръпна единодушието си за назначение на Джули Фишър за дипломат на Съединени американски щати в Минск и изиска Вашингтон да редуцира броя на чиновниците на посолството си, оповестиха Асошиейтед прес и ДПА.

В понеделник, тъкмо една година след произвеждането в Беларус на президентски избори, отхвърлени от опозицията като фалшифицирани, Съединени американски щати постановиха нови наказания на Минск. Лукашенко реагира на избухналото протестното придвижване против преизбирането му с репресии. Повече от 35 000 души бяха задържани, хиляди бяха бити от полицията.

Новите американски наказателни ограничения са ориентирани против, който обезпечава съществени доходи на страната, против Беларуския олимпийски комитет и 15 частни компании, свързани с управляващите.

Говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз през вчерашния ден жигосах американските наказания като " искрено враждебни " и разгласи решението на Минск да отдръпна единодушието си да одобри назначението на Фишър.

Говорителят съобщи, че до 1 септември Съединени американски щати би трябвало да понижат дипломатите си в Беларус до петима души.

" Имайки поради дейностите на Съединени американски щати за преустановяване на съдействието във всички области и за икономическо задушаване на страната ни, не виждаме смисъл в наличието на толкоз огромен брой дипломати в американската задача ", сподели Глаз.

През декември Минск се съгласи да одобри Фишър като дипломат на Съединени американски щати, първия от 2008 година, само че по този начин и не й даде входна виза. Фишър остана в очакване на визата в прилежаща Литва, където поддържа връзка с лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска.

Критикувайки нарушаването на правата на индивида, Съединени американски щати постановиха първите си наказания против Беларус през 2006 година, в това число против самия президент Лукашенко. Като ответна мярка Минск тогава изгони американски дипломати. По времето на президента Доналд Тръмп двете страни бяха напът да възстановяват връзките си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР