В отговор на нарастващите заплахи за свободата на медиите и

...
В отговор на нарастващите заплахи за свободата на медиите и
Коментари Харесай

Закон за свободата на медиите: ЕП затяга правилата за защита на журналистите и медиите

В отговор на възходящите закани за свободата на медиите и жизнеспособността на промишлеността, евродепутатите одобриха своята позиция по отношение на закон за подсилване на прозрачността и независимостта на медиите в Европейски Съюз.

В позицията си по отношение на Европейския закон за свободата на медиите, признат с 448 гласа „ за “, 102 „ срещу “ и 75 „ въздържал се “ във вторник, Парламентът желае да задължи държавите-членки да обезпечат плурализъм на медиите и да защитят независимостта на медиите от държавна, политическа, икономическа или частна интервенция.

Евродепутатите желаят да забранят всички форми на интервенция в публицистичните решения на медиите и да предотвратят оказването на външен напън върху публицисти, като да вземем за пример принуждаването им да разкрият източниците си, достъп до криптирано наличие на техните устройства или ориентиране към тях с шпионски програмен продукт.

Използването на шпионски програмен продукт може да бъде целесъобразно, настояват евродепутатите, като „ последна мярка “ за всеки обособен случай и в случай че бъде разпоредено от самостоятелен правосъден орган за следствие на съществено закононарушение, като тероризъм или трафик на хора.

Прозрачност на собствеността

За да оцени независимостта на медиите, Парламентът желае да задължи всички медии, в това число микропредприятията, да разгласяват информация за тяхната конструкция на благосъстоятелност.

Членовете също желаят медиите, в това число онлайн платформи и търсачки, да рапортуват за средствата, които получават от държавна реклама, и за държавната финансова поддръжка. Това включва средства от страни отвън Европейски Съюз.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР