В отговор на журналистически въпрос при участието на Тагарев във

...
В отговор на журналистически въпрос при участието на Тагарев във
Коментари Харесай

Тагарев обяви кога пращаме военната помощ на Киев, украинската посланичка благодари

В отговор на журналистически въпрос при присъединяване на Тагарев във конгрес на Съюза на офицерите от запаса " Атлантик ", той сподели, че Украйна първо ще получи това, което ѝ е най-необходимо. 

" Помощта, която се оказва на Украйна, е ориентирана освен да обезпечи моментните потребности за водене на бойни дейности, а да подсигурява, че в дълготраен проект въоръжените сили на страната ще реализиран доста високо ниво на оперативна съгласуемост с НАТО ".

Тагарев даде образец с Финландия, чиито въоръжени сили преди приемането ѝ в НАТО бяха изцяло оперативно съвместими с тези на НАТО. Той допуска, че на съвсем същото равнище ще бъдат и въоръжените сили на Украйна, само че въпросът е по кое време ще завърши войната. 

Попитан дали поддържа участието на Украйна в НАТО, министърът удостовери и сподели, че е взел участие в правенето на националната позиция по тематиката. Подкрепя и основаването на съвет НАТО - Украйна, което е едно по-високо ниво на взаимоотношенията сред НАТО и Украйна. " Членството на Украйна в НАТО няма да се случи в този момент, а когато изискванията разрешат, главното изискване е да не се води война на украинска територия ", съобщи Тагарев. По думите му другите условия са господство на закона, демократични механизми, цивилен надзор. " Украйна, през всички тествания, през които минава сега, доста уверено ще се оправи, в случай че има остатъчни проблеми ", счита министърът. 

По мотив на политическата декларация на Народното събрание за поддръжка на участието на Украйна в НАТО Тагарев сподели, че текстът е добър и се надява да получи оптимално необятна поддръжка. Според него има доста необятно схващане, че би трябвало да има развой на задълбочена, ускорена подготовка за участието на страната в Алианса. 

Помолен да разяснява разисквания за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна, само че не от НАТО, а от избрани страни-членки, министър Тагарев сподели, че този въпрос не е дискутиран сега. Тези диалози се водят на двустранна съществена, не сме били част от такива диалози и нямаме непосредствени планове да ставаме част от такива диалози, акцентира Тагарев.

Той сподели, че на Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс се чака да бъдат одобрени новите проекти за деяние на силите на НАТО и новата командна конструкция и като част от нея се планува все още да има дивизионен щаб от сухопътни войски на наша територия. Вече мислим за реализацията - къде и по какъв начин ще бъде построен, уточни министърът на защитата. 

Министърът на защитата Тодор Тагарев
Снимка: БТА

Той взе участие във конгрес, проведен от Съюза на офицерите от запаса " Атлантик ", за поуките от войната в Украйна, за подготовка, превъоръжаване и създаване на модерни качества на Българската войска. Пред публицисти отвън тази тематика той сподели, че Министерството на защитата е в контакт с президентството и акцентира, че двете институции, изпълнителната власт и президентската институция би трябвало да работят дружно, тъй като работят в един и същи интерес. 

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук благодари за военната и военнотехническата помощ за Украйна. " В тези турбулентни дни, когато украинската нация се сблъсква с съветската експанзия, тази помощ е основна за нас ", сподели тя и добави, че тази помощ е източник на религия за украинците и оказва помощ да запазят националното си достолепие, както и да бъдат суверенна страна. 

Олеся Илашчук уточни още, че Русия продължава своя нуклеарен шантаж, като заплашва нуклеарната сигурност на територията на Украйна. " Илюзия е това, че може да има деескалация на спора посредством мирни договаряния ", счита посланичката. 

Тя прикани да продължи обезпечаването на военна и военнотехническа помощ, в частност бойни самолети, а военната промишленост би трябвало да оказва помощ на военната промишленост на Украйна. " Трябва да бъде основан арбитражен съд за военнопрестъпниците и да бъде засилен режимът на наказания против Русия ", разяснява още Илашчук. 

" След две седмици във Вилнюс Ви приканвам да изразите своята поддръжка за участието на Украйна в НАТО ", сподели още украинската посланичка.

Председателят на комисията по защита към 49-то Народно събрание Христо Гаджев и посланичката Олеся Илашчук
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР