В основата на скандала Калиакра стои едно решение на Европейският

...
В основата на скандала Калиакра стои едно решение на Европейският
Коментари Харесай

Доц. Росен Цонев: Нови граници на мрежата "Натура" е развнозначно на заявка за излизане от ЕС

В основата на абсурда " Калиакра " стои едно решение на Европейският съд на Европейски Съюз, който задължи Българияда възвърне унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и голф игрище, тъй като българското държавно управление ги е разрешило нелегално. Ако България не се съобрази със съда, първичната санкция може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хиляди евро до премахване на нарушаванията. От Еврокомисията са дали период на страната ни до края на септември да одобри проект за ръководство на предпазената територия с ограничения за попречване на увреждането й.

Вместо разискване и незабавно приемане на проекта, с цел да не се стигне до санкции, дневният ред за решаването на казуса беше сменен и воднист: след клюки, че не разрешават земеделие и лов на риба в Добруджа, локални излязоха на митинг, упрекнаха специалисти от Българска академия на науките и учени от Софийския университет в непросветеност, пристрастност, районните управляващи и виновните институции в лицето на Министерство на околната среда и водите заговориха за манипулиране на данни, неправилно картиране за погрешни данни при определянето и картирането на зоните за екологичната мрежа " Натура 2000 ". Прокуратурата също съобщи, че безпричинно завишаване на площта на зоните и насочи отговорността към някогашния минситър Джевдет Чакъров.

Министърът Нено Димов съобщи обществено, че " би трябвало да бъдат открити интернационално приети специалисти, които да преразглеждат зоните от " Натура 2000 ", съгласно него това ще помогне страната ни да не търпи наказания от Европейския съюз.

В същото време процедурата за установяване и утвърждение на зоните, които да влязат в " Натура 2000 " са написани тъкмо и ясно в закона – те се оферират точно от интернационално приети учени, утвърждават се един път от специалисти на Министерство на околната среда и водите и повторно от специалисти в Брюксел.

" Дневник " потърси един от упрекнатите специалистите, доцент доктор Росен Цонев – учител по предпазени територии от Биологическия факултет в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и в Пловдивския университет. Той е единственият българин, взел участие в създаването на Червена книга за хабитатите. Координатор е за България и създател в Червения лист на сухоземните и сладководните местообитания в Европа.

– Г-н Цонев, бихте ли описали малко по малко каква беше процедурата по установяване на зоните, които да влязат в европейската мрежа " Натура 2000 "?

– Защитените зони по Директивата за хабитатите и птиците, в това число по проблема " Калиакра " са картирани за 25 милиона лв., в интервала 2011-2013 година от " Коносорциум Натура ", финансирано по Оперативна стратегия околна среда. Трябва да подчертая, че аз и още няколко сътрудници заради някои кардинални разлики с ръководещия този план, го напуснахме в самото начало и не съм взел участие в това картиране. Преди това в интервала 2003-2007 година Бяха препоръчани териториите, които да влязат в мрежата " Натура 2000 " с планове, координирани и от Българско сдружение за отбрана на птиците и Зелени Балкани, с присъединяване на специалисти на свободна процедура от Институтите на Българска академия на науките, Националния природонаучен музей, Биологическите факултети на Софийски университет, дирекциите на естествените паркове, районни музеи и доста други.

Предложенията за мрежата са изпратени от държавното управление на Сергей Станишев за прецизиране от Българска академия на науките - към този момент публично за план от 700 000 лева Българска академия на науките предлага още предпазени зони за хабитати - Крушето, Изворо, Любаш, Таушан тепе и други

Тази проекто-мрежа за хабитатите е предходна през процедурата Биогеографски семинар на Европейски Съюз през юни 2008 година в Сибиу, Румъния, където е обсъждана нейната адекватност и достатъчност тип по тип, хабитат по хабитат. В този семинар са взели участие и представители на научната общественост, и на министерстовото на околната среда, и на неправителствените организации, участвали са и самостоятелни специалисти, поканени от Европейската комисия и от нейния теоретичен орган " European Topic Center ".

Като резултат от този семинар, Европейската комисия е поискалa от България оповестяване на още зони: за вълк, поточен рак, гори от окосмен дъб, черен бор... Работата по отразяване на решенията на Биогеографския семинар е предоставена на Българска академия на науките. От там са специалистите са предложили нови зони - уголемение на Средни Родопи, Чирпански височини, Конунски дол при Кнежа, добавени са елементи от акваторията на Дунав за риби и други.

През декември 2008 година Европейската комисия приема мрежата " Натура 2000 " в този обсег и граници, с ангажимента да се прибавят нови зони, по отношение на решенията на Биогеографския семинар.

Мрежата за птици е призната от Комисията с искане за оповестяване на Рила-буфер – така наречен Ниска Рила е искане от Европейска комисия и за зоната на хабитати. Тези две зони още не са оповестени от държавното управление и към този момент сме на правосъдно дело за Рила-Буфер за птиците. Очаква се скоро да има и дело за хабитатите. Наскоро Европейска комисия разгласи като проблем за България, че по зоните за хабитати няма заповеди за оповестяване.

Как ще коментирате желанията на министър Нено Димов занапред да се прави ново установяване на обсега и границите на зоните от " Натура 2000 " от самостоятелни специалисти с претекста, че предходното не е качествено направено?

– Според мен това е равнозначно на поръчка за излизане от Европейския съюз. Може да се съпостави със обстановка, в която желаеме да върнем смъртното наказване.

Възможни ли са промени в рамките на мрежата " Натура " сега?

– Всякакви промени в рамките на зоните, обосновани с стопански претекстове, както упорстват кметовете в района, няма да бъдат признати от Европейската комисия, тъй като опонират на главните правила на Директивата за хабитатите.

Българският език е формален в Европейска комисия и изказванията – в това число на основният прокурор за погрешен превод на Директивата в България, в действителност е изказване, че българите не знаят български.

– Как ще отговорите на обвиняванията, че специалистите и учените, зонирали " Натура 2000 " не са си свършили работата в Калиакра и това постанова ново без значение картиране?

– Миналата година приключи план Red List Assessment of European Habitats, в който аз определен да разработя частта за Континенталните степи на Европейско равнище. Ако всички специалисти в Европа са дали своят вот доверие на българин за установяване на един хабитат, каква е логиката да се викат външни или самостоятелни специалисти сега?

Освен това претекстовете за такова ново картиране т.е. че мрежата е призната от Европейска комисия погрешно и че България е заблудила Европейската комисия с тези зони, няма да бъде признато от Европейска комисия. Защото към този момент нашите предпазени зони по Натура са издържали цялата комплицирана и дълга процедура по одобрение на препоръчаните от България зони на Европейски Съюз. Комисията има доста комплицирани правила за Това е засегнатост и оскърбление за българската биологична просвета.

Излиза, че ние нямаме специалисти, на които страната и обществото има вяра, при изискване че българските ботаници и зоолози работят равноправно с останалите такива в европейски страни във всички европейски планове свързани с " Натура 2000 ". Български еколози и биолози да вземем за пример съветват държавите- претендент членки на Европейски Съюз като Босна и Херцеговина, Турция, Черна гора и други

Президентът на Европейската асоциация на учените специалисти по хабитати и растителност - European Vegetation Survey - проф. Милан Хитри е работил на терен на Калиакра и е открил 85 типа на 100 кв. м. - персонално, през май 2011 година Може да бъде потърсен за мнение за полезността на тези степи и до каква степен съответно е съществуването на предпазена зона там.

През 2015 година работна група от специалисти от Франция, Италия, Испания, Швеция и Холандия също посети региона на Калиакра, имам даже тяхна фотография в резерват " Калиакра ".

Може ли да обясните за какво урбанизирани зони като летище и гробище попадат в някои от предпазените зони?

– Директивата за хабитатите не се интересува какво се води една територия по националното ни законодателство, да вземем за пример по Закона за устройство на териториите, а дали е действително местообитание или местообитание на типове.

Много антропогенно основани хабитати като ниви, лозя, градини, даже селища и гробища са местообитания на типове. Това обаче не стопира обичайните действия там.

Могат да бъдат наложени някакви ограничавания - да вземем за пример за приложимост на инсектициди, опазване на единични хралупати дървета, екстензивна обработка, за което има и обезщетителни механизми в Програмата за развиване на селските региони. И хората в Топола умерено могат да погребват околните си. Това на никое място не е неразрешено. А самолетите на летището в Балчик ще си летят и за в бъдеще, както са летели тия 10 години откогато съществува мрежата Натура 2000.

Гробището на село Топола не е в пласта 62С0 Понто-сарматски степи към плана за проекта за ръководство. Но очевидно Министерство на околната среда и водите не е употребило инцидентно или целеустремено този пласт, когато е издало заповедта за степите, тъй като там попада - т.е. отново от болната на хубавичко глава се трансферира казусът. В проекта това гробище е отразено като антропогенни тревни съобщества (създадени при мощно човешко въздействие) - т.е. не е предмет на запазване като хабитат степу. А това дали и какъв хабитат е на типове - гризачи, птици, инсекти, които могат трайно или краткотрайно да обитават в него, това е въпрос, който сътрудниците зоолози могат да изяснят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР