В още две области у нас - Благоевград и Велико

...
В още две области у нас - Благоевград и Велико
Коментари Харесай

5 области у нас все още нямат COVID зони

В още две области у нас - Благоевград и Велико Търново - към този момент са разкрити Коронавирус зони. Така, към 30 септември броят им става 23. Това оповестяват от министерството на опазването на здравето за зоните, които би трябвало да поемат по-леките случаи на ковид.

Най-много зони са разкрити в столицата - 18. В пет области в страната обаче продължава да няма Коронавирус зони - това са Силистра, Смолян, Видин, Кърджали и Търговище. Там пациентите или би трябвало да отидат до персоналните си лекари, или в случай че се усложнят - в болница.

Въпросните зони бяха регламентирани, с цел да облекчат натиска към лечебните заведения и да поемат пациентите в по-леко и приблизително тежко положение, които могат да се лекуват в домашни условия. В тях би следвало болните да могат да получат достъп до експерт, както и клинични прегледи, лабораторни проучвания, рентгенови фотоси и други От Коронавирус зоната могат и да предписват безвъзмездни медикаменти, които здравната каса покрива и които са около 18 на брой. За задачата те би трябвало да са изписани на електронна рецепта, а не всички центрове разполагат с нужния програмен продукт за задачата.

Очакванията на здравния министър Стойчо Кацаров бяха въпросните зони да бъдат към този момент 150, само че те към момента са много по-малко от нужното - малко над 80 на брой в цялата страната. Общопрактикуващи лекари към този момент показаха подозрение, че те ще бъдат разпределени равномерни в страната, както и че с цел да има цялостно покритие, са нужни няколко пъти повече зони - близо 1500. 

Вчера и Омбудсманът изпрати рекомендации до НЗОК и здравния министър поради, някои от които не могат да проработят дейно. Доц. Ковачева изрази паника и от изявления на общопрактикуващи лекари, съгласно които Коронавирус зоните на процедура не работят, пациентите действително се насочват към персоналните лекари, които пък не разполагат с пълномощията да предписват нужните за лекуване медикаменти, с което се нарушава правото на достъп на жителите до лекуване, заплащано от НЗОК.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР