В опит да спаси поста си главният прокурор Иван Гешев

...
В опит да спаси поста си главният прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Опит за спасение на поста: Гешев се ожали пред Европа от премиер, министри, депутати

В опит да избави поста си основният прокурор Иван Гешев се ожали пред Европа от премиера Кирил Петков, от вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния министър Надежда Йорданова, от бивши и сегашни депутати, от политически водачи, предприемачи и цивилен деятели.

На 21 декември 2021 година той е изпратил мнение от цели 32 страници, адресирано до ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, основни еврокомисари, ръководители на парламентарни групи в европарламента, посолства на съюзнически страни в София, в това число и на тези на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия.

В него в разпилян жанр Гешев се оплаква от куп неща. Започва с изказванията, че лица, преследвани от прокуратурата, насочили манипулативно и по неприемлив метод " нагнетената против изпълнителната власт гражданска сила против Прокуратура на Република България и прокуратурата ". Той явно има поради митингите през лятото на 2020 година, само че пропуща да уточни, че въпросната сила още изначално беше ориентирана против него и държавното обвиняване, в това число и към избора му на поста. За да потвърди тезата си, основният прокурор споделя за записи на Васил Божков, в които той говорел за промяна в правосъдната власт, както и че шефът на държавното обвиняване би трябвало да стане " фигурант ". Последното, съгласно Гешев, било " част от политическите стратегии и на партиите от актуалната управническа коалиция ".

Главният прокурор се оплаква директно от премиера Кирил Петков, който настоя за оставката му. Според Гешев изказванията на Петков са нарушаване на разделянето на управляващите и за опит за политическо въздействие върху независимостта на правосъдната власт. В сходен звук са недоволствата на Гешев и от вътрешния министър Бойко Рашков и от правосъдния министър Надежда Йорданова, които също на няколко пъти желаеха оставката му в прав текст.

На доста страници основният прокурор се хвали с купища неприключили с присъди следствия. Той изяснява, че ръководената от него прокуратура невиждано след 1989 година била обвинила и предала на съд министър, давайки образец с някогашния министър на околната среда Нено Димов. Гешев явно не знае или съзнателно премълчава обстоятелството, доста министри бяха разследвани и съдени след 1989 година, а един дори излежа присъда.

Главният прокурор се хвали и по какъв начин разследвал и обвинил " редица български жители, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси ". Той дава образец с Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Нито едно от тези следствия не е завършило с присъда даже на първа инстанция. 

Гешев загатва и изгонени съветски шпиони и разрушена шпионска група в Министерство на защитата. Тези хвалби са гарнирани с изказвания за намалели телефонни измами и намалена битова престъпност, както и че при 97% от импортираните от прокуратурата в съда каузи се е стигало до неоправдателна присъда.

Гешев се жалва от това, че Министерство на вътрешните работи е проверявало дипломата му за приключено юридическо обучение, както и от подадения във Висш съдебен съвет сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, с което се желае дисциплинарно произвеждане против основния прокурор.

Гешев е засегнат, че " напън " имало и върху " персоналната му сфера ". По мотив извършвана проверка, чиновници на ГДБОП на Министерство на вътрешните работи са снели сведения от 83-годишния татко на основния прокурор Иван Гешев , и дамата, с която живее на фамилни начала. Лица от приятелския ми кръг са подложени на масирани инспекции от Национална агенция за приходите, което Гешев също свързва със себе си. Всички тези инспекции на ГДБОП са заклейменени от прокуратурата като противозаконни. 

В мнение то е включена и историята с недоволствата на прокуратурата, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов бил упражнил напън върху трима прокурори при следствието на аферата " Хемус ". Държавното обвиняване се възмущава и готовността на ръководещата коалиция да закрие профилираната прокуратура. Като погрешни пък се дефинират изказванията, че " проектът за възобновяване е привързан с персонално премахване на заемащия поста основен прокурор ". 

Накрая Гешев насочва молба до всички, до които е адресирал мнение то си, за " незабавни дейности в границите на вашите компетентности ".

Прокурорският документ бе публикуван от Движение „ Ние идваме! ", което счита, че с позицията си Гешев " опозорява български министър-председатели, министри, политически водачи, президента, депутати и цивилен деятели ", както и че е " възмутим фактът, че българската прокуратура се трансформира във фактор, който вреди с лъжи на положителното име на България, с изключение на със личното си държание в страната, само че и на интернационалната сцена ". 
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР