В опит да се скрие от хорското недоволство, Владимир (Влад)

...
В опит да се скрие от хорското недоволство, Владимир (Влад)
Коментари Харесай

Укрит в хотел, Влад Тенев се подготвя за среща със законодателите

В опит да се скрие от хорското неодобрение, Владимир (Влад) Тенев се е преместил в хотел, търсейки леговище от ядосани клиенти, заплашващи живота му. След 24 часа той ще би трябвало да се изправи и против изнервените американски законодатели, застрашаващи бизнеса му.

Главният изпълнителен шеф от български генезис на онлайн брокера "Робинхуд маркетс ", който през уикенда навърши 34 години, би трябвало да постави съществени старания, с цел да успокои критиците си от политическия набор и да успее да записва на борсата своята високотехнологична компания, родена в Силициевата котловина. Това ще се случи на 18 февруари, когато е планувано чуването му пред комисията за финансови услуги на долнта камара на Конгреса на Съединени американски щати. На него Тенев ще би трябвало да даде приемливо пояснение за епичния скок на акциите на няколко подценени компании отпред с GameStop, завършил с крушение откакто "Робинхуд " краткотрайно ограничи комерсиалния оборот.

През последната седмица българинът заобикаля да се прибира в къщи откакто е получил смъртни закани, настояват осведомени с въпроса лица. В стеснен кръг шефът на онлайн платформата пък се шегувал тъмно с възприятието да е ненавиждан - намек към безкомпромисната група от законодатели, които могат да вгорчат живота на компанията.

"При всяко чуване в Конгреса, при всяка новинарска история, има жертва, изверг и бранител ", разяснява Джийн Грабовски - сътрудник във компанията по спешни връзки Kglobal. И прибавя, че в тази ситуация с Тенев той "автоматично ще е злодеят ".

В прочут смисъл Тенев форсира цикъла на съзряване на обичано дете на Силициевата котловина по към този момент познатия сюжет "първо го създаваш, а след това искаш опрощение ". "Фейсбук ", да вземем за пример, навърши 14 години преди създателят му Марк Зукърбърг да бъде привикан в Конгреса да дава пояснения за абсурда с конфиденциалността на данните с присъединяване на "Кеймбридж Аналитика ". "Робинхуд " редуцира това време до осем години, наблягайки повишената отговорност при ръководството на вложенията на клиенти.

За разлика от Зукърбърг, който се изправи персонално пред законодателите, Тенев ще се появи виртуално пред комисията за финансови услуги на Камарата на представителите в група с други участници в борсовия екшън. Срд тях е и милиардерът Кен Грифин, чиято нвестиицонна компания маркет-мейкър на "Робинхуд " и хеджингов фонд "Ситадел ", изиграха по-различна подмолна роля в януарската борсова фикс идея. Тенев обаче ще пази по-мада компания, която занапред ще прави първична обществена оферта, директна борсова регистрация или пък ще се сплоти с капиталово сдружение със особено предопределение - според от изхода на разногласието към ролята на "Робинхуд " във възхода и срутва на акциите на GameStop.

Натискът за превръщането на брокера в обществено търгувана компания е голям откакто той се оказа неопитен за поисканата на 28 януари спомагателна застраховка в размер на 3 милиарда $ от клиринговата къща, обработваща покупко-продажбите с книжата на GameStop и на другите няколко компании, които дребните вложители изкупуваха всеобщо. Това принуди "Робинхуд " да ограничи внезапно залозите за тези "горещи " бумаги и след това да редуцира желаната спомагателна застраховка до 700 млн. $. Междувременно, брокерът изтегли милиони долари от банкови кредитни линии и получи 3.4 милиарда $ от компании за рискови капитали, с цел да оцелее в бурята.

Разплащането занапред следва. Както и отговорите на цялостен лист от въпроси, квалифициран от законодателите от Вашингтон, които изследват по какъв начин "Робинхуд " се е справил с хаоса на тези големи пазарни съмнения. А също и по какъв метод генерира доходи от потребителските поръчки за покупко-продажба на скъпи бумаги, които изпраща на маркет-мейкъри като фонда на Грифин.

Досега обясненията на Тенев не съумяха да оборят теориите за онлайн интрига, нито трупащото се неодобрение на потребителите. Той по-скоро се опита да разсее схващането за мистичната подмолна роля на високоскоростните търговци. И да затвърди една от основните нововъведения на компанията - търговски портал, осветлил капиталовата галактика и посредничещ при покупко-продажбите на елементарен британски език.

Този метод оказа помощ на "Робинхуд " да притегли по-млади консуматори, в множеството случаи - новаци в вложението на финансовите пазари. Средната възраст на клиентите на компанията първоначално е била към 31 години, а създателите й (Влад Тенев и сътрудникът му Байджу Бат) са съумели да "отгедат звездни вложители " като рапърът Снуп Дог и артистът Ащън Къчър.

Съдбата й оттук насетне зависи от политиците, от регулаторите и от заинтригуваните от оцеляването й милиардери.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР