В опит да ограничи възможностите на Русия да финансира войната

...
В опит да ограничи възможностите на Русия да финансира войната
Коментари Харесай

Колко ефективна би била забраната за търговия с руски диаманти?

В опит да ограничи опциите на Русия да финансира войната с Украйна, Англия разгласи нов пакет наказания. Той включва възбрана за импорт на мед, алуминий и никел, както и на диаманти с съветски генезис. Държавите от Г-7 също обсъждаха сходен ход, а Европейски Съюз обмисля отсега нататък да включи възбраната за търговия със скъпоценни камъни от Русия в глобите против Кремъл.





Доколко ефикасна е мярката, препоръчана от Лондон, и има ли метод потокът от съветски диаманти в световен мащаб да бъде спрян?

Около 4 милиарда $ - толкоз е годишната стойност на търговията с диаманти в Русия. Страната е най-големият експортьор на скъпоценните камъни, следвана от африкански страни.

Сумите, които Москва печели от търговията с диаманти, надалеч не могат да се сравнят с тези, които получава от износа на нефт и газ, само че все пак секторът се счита за основен. Това е повода редица западни страни да желаят да лимитират опциите за приемане на приходи от него. Търговията с диаманти обаче е комплицирана и обгърната в мъгла, споделят специалисти.

По пътя си от мините до търговците, диамантите могат да сменят притежателите си сред 20 и 30 пъти. Антверпен, Дубай, Мумбай и Рамат Ган са местата, откъдето минават най-вече диаманти. Там те се правят оценка - като карати, цвят, непорочност, и се шлифоват. И точно след тази обработка опцията за следенето им става съвсем невъзможна. Защото всяка компания пази ревниво произхода на камъните, с които търгува.



Какво ще стане в случай че с изключение на Англия, и други страни забранят вноса на съветски диаманти?

" Това, което главно ще се случи е, че диамантите към този момент няма да минават през Антверпен. Тази огромна търговия ще се реалокира в Дубай, а по-късно в Индия, или непосредствено в Индия. В страни, които евентуално в никакъв случай няма да наложат наказания на Русия. А към този момент един път обработени в Индия, ще е доста мъчно да се дефинира произхода на диамантите ", сподели проф. Коен ван ден Бемт, Антверпенски университет.



Има ли разновидности съветският диамантен поток да бъде спрян?

Такива оферти към този момент има в Съединени американски щати. Но те засягат единствено необработени скъпоценни камъни. А както към този момент стана ясно, един път обработени, те не могат да бъдат проследени.

" Това, от което имаме потребност, а аз още на никое място не съм видял, е наложените наказания - с цел да бъдат ефикасни, би трябвало да дават опция за следене. Мисля, че единственият метод за това е някакво софтуерно решение, само че сме надалеч от използването му ", сподели проф. Коен ван ден Бемт.

Статистиката демонстрира, че страните от Г-7 купуват към 70% от диамантите в света и възбрана за търговия с съветски диаманти би била ефикасна, в случай че има опция за следене. Мнението на специалистите е спорно - за едни възбрана за търговия с съветски диаманти няма да промени нищо за Русия, до момента в който съгласно други - това ще сътвори компликации за Москва и ще даде опция за развиване на бранша, в посока дейно следене на скъпоценните камъни.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР