В огромна част от случаите коронавирусът COVID-19 причинява не повече

...
В огромна част от случаите коронавирусът COVID-19 причинява не повече
Коментари Харесай

В кой момент коронавирусът става смъртоносен

В голяма част от случаите коронавирусът COVID-19 предизвиква не повече от кашлица. Причината е, че той се задържа в носа и гърлото. Но заплахата стартира, когато слезе в белите дробове, споделя " Уолстрийт джърнъл ".

Напредването на заболяването от лека или умерена към тежка форма може да стане доста бързо, добавя изданието.

Един от всеки 7 пациети се оплаква от затруднено дишане и други затруднения, а 6% влизат в сериозната фаза. Хората, сериозно заболели от COVID-19 имат типични признаци на срив на дихателната и други витално значими системи, а от време на време развиват септичен потрес, сочи отчет на специфичната задача на Световната здравна организация в Китай.

Преминаването към остра форма може да се случи " доста, доста бързо ", разказва Брус Ейлуорд, пом.-генерален шеф на СЗО и началник на задачата до Китай, срещнала се с към 56 хиляди случая.

Разбирането на развиването на заболяването и изясняването на най-застрашените групи е доста значимо за преодоляване на рецесията. Засега данните сочат, че към 10-15% от пациентите минават към острата фаза и от тях 15-20% развиват сериозна форма. Вече е известно от няколко седмици, че най-застрашени са хората над 60 години и тези, които преди заразяването са имали проблеми като високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови болести.

" Клиничната картина не е по-различна от тази при грипа ", споделя Джефри Таубенбъргър, изучавал инфлуенцата от началото на предишния век. COVID-19 се популяризира най-много посредством контакт с пръски от кашлицата, кихането или дъха на болен. Затова и болестта тръга от носа, след което нападна епителиалните кафези, защитаващи дихателния тракт. Ако провалянето е единствено в горната част на дихателните пътища, боледуването не е съществено, разказва Таубенбъргър, който управлява секциата по вирусна патогенеза и еволюция в Национални институт за алергии и инфекциозни болести в Бетезда, щата Мериленд.

Но слезе ли надолу в тялото - към трахеята и периферните разклонения на дихателната система и белодробните тъкани, стартира по-тежка форма. Причината е, че директните вреди от ковид предизвикват пневмония, а те се комбинират и с второстепенен резултат от реакцията на имунната система против инфекцията.

" Тялото ви незабавно пробва да ремонтира разваленото в белия дроб. При естествена обстановка прочистването от инфекцията лишава единствено няколко дни ", добавя Таубенбъргър.

Но при някои по-тежки случаи на COVID-19 защитната реакция на тялото е прекомерно мощна и това унищожава освен патогените, само че и здрави тъкани и кафези. Щетите по трахеята и бронхите води до загуба на кафези, произвеждащи предпазен секрет, както и на микроскопични власинки, държащи замърсяване и респираторни тайни отвън белите дробове.

" Просто няма какво да отбрани долната част на дихателния тракт ", споделя Таубенбъргър. Резултатът от това е, че това място става податливо на инвазивна вторична бактериална зараза. Потенциалните " вредители " са към този момент в носа и гърлото на пациента, а в случай че той е в болница, се включват присъщи за такива климатизирани места бактерии, устойчиви на антибиотици.

Такава вторична бактериална зараза може да убие доста значими кафези, помагащи за възстароняване на тъканите в дихателната система. Без тях " просто не можете да ремонтирате дробовете си " и по този начин стартират да страдат от кислороден апетит значими органи като бъбреци, черен дроб, основен мозък и сърце.

" Когато ситуацията се утежни от цялостна зараза, всичко стартира да се разпада лавинообразно ", изяснява и Дейвид Моренс, старши консултант на шефа на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. " Прекрачваш границата, оттатък която всичко потегля надолу по ската и в един миг няма връщане обратно. "

При възрастните този предел се прекрачва по-рано, само че даже млади и здрави хора като известния 34-годишен офталмолог Ли Уенлян (един от първите, предупреждавали за опасността), умря, макар че получи антибиотици, антивирусни препарати, антитела, О2 и пречистване на кръвта през така наречен неестествен бял дроб.

Таубенбъргър припомня още, че има и хора, които са генетично предразположени поради дефицити на имунната система или фактори като изобилието от завършени по избран метод протеинови рецептори в дихателната си система, които биват атакувани от ковид.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (279)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР