В очакване Газпром да склони на значителен спад на цената

...
В очакване Газпром да склони на значителен спад на цената
Коментари Харесай

Булгаргаз очаква поне 2,5% по-ниска цена на газа

В очакване " Газпром " да склони на забележителен спад на цената на доставяната суровина за " Булгаргаз ", който да влезе в действие от 1 март, държавния публичен снабдител пресметна, че цената му от април ще спадне с 2,52 на 100 при опазване на сегашните параметри на контракта с руснаците. Това излиза наяве от известие на сдружението, с което то афишира прогнозата си за цената през второто тримесечие на 2020 година

Снабдителят е задължен, месец преди да внесе заявката си за цената за всяко тримесечие на годината, да афишира изчисленията си. Сегашната прогноза идва след извършени предходната седмица финални договаряния сред " Булгаргаз " и " Газпром Експорт " за предоговаряне на изискванията на доставките, какъвто ангажимент пое съветският газов тръст, с цел да избегне солидна санкция от Еврокомисията за корист с господстващо състояние при образуването на цените в осем страни, измежду които и България. Очакванията за сключване на съглашение за понижаване с над 30 % не се сбъднаха и по последни неофициални данни се съветват последни елементи преди парафирането му, което се планува да стане до края на тази седмица.

От " Булгаргаз " в този момент оповестяват, че се чака " до края на февруари 2020 година двете страни да се спогодят и цената на природния газ за българския пазар да бъде доста понижена ". Веднага след сключване на съглашението " Булгаргаз " ще изиска от енергийния регулатор понижение на цената на природния газ още от началото на март 2020 година, както и преразглеждане на метода на ценообразуване, написа в известието на държавната компания.

Спазвайки законовото условие тя афишира планирана цена на газа от април 42,93 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с одобрената за първото тримесечие на 2020 година цена тя е по-ниска с 1,11 лева, или с 2,52%. Дружеството обаче е оптимист, че понижението няма да е това, а доста по-голямо.

Близо 200 млн. лева е дългът на " Топлофикация София "

Дългът, който е натрупала " Топлофикация София " към " Булгаргаз ", приближава 200 млн. лева, макар че през януари сдружението е превело 54 млн. лева за покриване на част от въпросните отговорности, стана ясно от думите на изпълнителния шеф на компанията Александър Александров. Той уточни, че доникъде на годината компанията ще покрие целия си дълг към " Булгаргаз ". Миналите отговорности на потребителите към сдружението възлизат на към 370 млн. лева, а настоящите са дребни поради високата събираемост - 97%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР