В обстановка на епидемия родителите са тревожни, особено, ако детето

...
В обстановка на епидемия родителите са тревожни, особено, ако детето
Коментари Харесай

Д-р Масларски със съвети към родителите

В конюнктура на зараза родителите са тревожни, изключително, в случай че детето вдигне температура. И първата мисъл е:  " Да не би да е инфектирано с новия вирус? "

Въпреки известия на водещи задгранични експерти, че Коронавирус -19 по-рядко визира деца, всеки намира съображение за безпокойствие. Особено, откакто съгласно формалната статистика у нас има 62 инфектирани (до 19:00 часа), от които и 4 деца.

„ Ако детето е с висока температура, а положението му е влошено, дано родителите се съветват с персоналния му доктор по телефона, а не да го водят напряко в болница. “ Това е съветът на доктор Пламен Масларски, който бе в ефира на bTV в предаването „ 120 минути “.

Родителите да следят положението му – в случай че то се храни добре, приема течности и е в кондиция, най-вероятно става дума за заболяване от грип. Все още и двата грипни варианта А и В циркулират и разболяват както деца, по този начин и възрастни. Двете възрастови групи за по-уязвими.

Добре е да се държи непрекъсната връзка по телефон с персоналния доктор, който най-добре познава и е следил това дете. 

Вторият му значим съвет е да се съблюдава наложената изолираност. Защото децата към този момент в действителност по-рядко и по-леко боледуват, само че точно те елементарно предават болестта на по-възрастните и стават евентуални заразители. Това са изводите от задграничния опит.

Другата скрита заплаха идва от дългия инкубационен интервал – до 14 дни. С други думи най-малко 4-5 дни инфектираният може да няма никакви недоволства, само че да популяризира вируса.

Децата в действителност боледуват по-рядко, а науката търси отговор за какво.

Ето и обяснението на проф. Радка Аргирова, един от водещите у нас вирусолози.

В фамилията Coronaviridae има 4 подсемейства вируси. И представител на това семейство нападна сега.

„ Вирусът е нов, само че фамилията с неговите свойства ни е прочут. Признаците при ковид стартират по-късно - пети, шести ден, най-често към 10-я. Човек може да няма недоволства в този интервал, само че вирусът се излъчва. През това време вирусът е в гърлените тайни и индивидът е инфектиран за близките ", изясни проф. Аргирова.

Според нея, децата боледуват по-рядко поради специфичност на вируса, който се прикача към рецептори А2 в долните дихателни пътища. При децата тези характерни рецептори в белия дроб отсъстват или още не са задоволително развити и евентуално по тази причина вирусът няма по какъв начин „ да се закачи “.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР