В общия случай във всички големи градове населението намалява. Столицата

...
В общия случай във всички големи градове населението намалява. Столицата
Коментари Харесай

Петър Ганев: Заплатата е важна, за да задържиш хората в града, но само тя не стига

В общия случай във всички огромни градове популацията понижава. Столицата резервира популацията си от 1,2 млн. души, леко пада там цифрата. На второ и трето място са Варна и Пловдив. И двата града губят население като повода е тежката възрастова група. Дори да привличаш изкуствено хора там, възрастното население е доста и по тази причина хората понижават. Отделно през 2020 година пандемията удари възрастните в огромните градове. 

Това разяснява пред Нова тв Петър Ганев. 

Хората не изчезват единствено по естествени аргументи, само че те просто си потеглят. Автобусите на излизане от градовете са по-пълни, отколото на влизане. И това фактически се случва. Най-големият въпрос е освен по какъв начин да вдигнеш заплатите на хората, а по какъв начин да обърнеш процеса на овакантяване на градовете, уточни той.

За да се задържат хората в градовете и да се привлекат нови, има два фактора. Единият е заплащането на труда, вторият е привързан с доста обществени фактори, като водещия е достъпа до обучение. Така че в случай че изгубиш младеж поради образованието, въпросът е дали той ще се върне в по-малкото градче. Фактор е отдалечената работа, в случай че той се върне вкъщи. Но какво ще прави през свободното си време този младеж, какво му се предлага? Така че факторите са доста. Има образци за по-будни градове, които работят в посока да създадат обществената среда по-интересна, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР