В община Левски за поредна година ще бъде почетена традицията

...
В община Левски за поредна година ще бъде почетена традицията
Коментари Харесай

На Богоявление, смелчаци от община Левски отново ще вадят кръста от река Осъм

В община Левски за поредна година ще бъде почетена традицията на огромния християнски празник, Йордановден – Богоявление.

Според православния календар, празникът Йордановден – Богоявление на 6 януари ознаменувакръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

На 6 януари/ петък/ от 10:30 ч.в храм „ Свети Атанасий ” в село Козар Белене отец Йоан ще отслужиБогоявленски водосвет.

След Богоявленския водосвет, в 11.00 ч.отецът, съпроводен от тържествено шествие ще отиде до река Осъм за осъществяване на ритуала по мятане и избавяне на светия кръст.

Музикантите от „ Танасовата музика ” и тази година ще се погрижат за положително настроениена празника.

През миналата 2022 година ЕвгениГригоров от с. Козар Белене избави кръста на Богоявление – Йордановденвъв водите на р. Осъм до селоКозар Белене.

На кого ще се усмихне шанса тази година ще разберем на 6 януари. Смята се, че който първиспаси светия кръст ще бъде здрав и ще има щастлива година. Смята, се че болните, в случай че се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят.

Смята се още, че през нощта против Йордановден небето се отваря, само че чудото може да бъде забелязано единствено от праведните. Пожеланото с молитва, когато небесата се отворят, се сбъдва. С кръщаването на водата светът се пречиства и става безвреден за хората, настояват етнографи.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление потеглят и обичаите, свързани споливането и мокренето на всички именници, без значение от годишното време.Вярва се, че този който е извадил кръста от водата, ще бъдездрав и благополучен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР