В Община Казанлък, в срок до 20 май 2022 г.

...
В Община Казанлък, в срок до 20 май 2022 г.
Коментари Харесай

Община Казанлък обявява прием на кандидатури за членове на Съвета на децата

В Община Казанлък, в период до 20 май 2022 година всички деца и възпитаници, отговарящи на съответни условия, могат да аплайват за членове на Националния детски съвещателен орган – Съвет на децата. Условията, с изключение на възрастови, са свързани с притежаването на качества, като интензивност, креативност, приемливост, ангажираност към обща идея, умеене за водене на договаряния и присъединяване в групови полемики, ориентираност към резултати, организаторски умения, потвърдени умения да работи, стимулира и сплотява децата от региона, умеене за изявление на позиция от името на другите деца от региона и други Тези качества би трябвало да се потвърдят с Мотивационно писмо, част от документите за кандидатстване.

Всяко дете сред 13 и 16 години, подава Формуляр и Мотивационно писмо по пример в община Казанлък, в инструкции период, в една от четирите категории:

а) членове на учебни форми за самоуправление, според член 171 на Закона за предучилищното и учебното обучение, или на детски/младежки препоръки, парламенти и др.;

б) представители на детски и юношески начинания и стратегии, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в обществени услуги за деца;

г) самостоятелни кандидатури.

Формуляри за кандидатстване можете да изтеглите от тук:

Обърнете, внимание, че всяко дете може да кандидатства единствено в едно от посочените посоки, което би трябвало да се означи в приложеният Формуляр. Ако дете кандидатства по направление А), Б) или В), е належащо към формуляра за кандидатстване да бъде прибавен протокол или различен документ, доказващ решение на организацията/структурата за номинацията. Децата могат да аплайват и самостоятелно, само че е извънредно значимо е претендентът да опише в Мотивационното писмо по какъв начин ще работи с другите деца от региона си. Ролята на детето е представителна, т.е. то показва ползите на децата от региона си, а освен своето персонално мнение. Повече може да видите в Критерии за оценка на претендентите според Процедура за избор на членове на Съвета на децата 2022г.

При попълване на формуляра, откакто детето уточни в кое направление кандидатства, има опция да означи дали се самоопределя като дете от уязвима група*. С това отбелязване автоматизирано взе участие в класирането и за свободните квотни места.

*Под „ уязвима група “ се схваща освен деца в риск по смисъла на Закона за протекция на детето, само че и деца бежанци, деца останали в България, чиито родители са трудови емигранти, деца на родители в неравностойно състояние и така нататък

Подборът на членове на всички равнища се прави, спазвайки правилата на гласност, бистрота, либералност, тъждество, не-дискриминация и представителност.

Кандидатите за членове на Съвета на децата подават своите кандидатури на гише № 2 „ Деловодство “ в Център за информация и услуги на жителите в постройката на Община Казанлък, гр. Казанлък, бул. „ Розова котловина “ № 6, както и могат да бъдат изпращани по поща на посочения нагоре адрес или по електронен път на адрес:

Етапи на процедурата:
Разглеждането на постъпилите кандидатури и осъществяването на асортимент за членове на Съвета на децата се прави от Комисия, назначена от Кмета на община Казанлък в период до 30 май 2022 година, в състав, както следва специалист от общинската администрация, представител на локалните медии, един общински консултант, представител на бизнеса, представител на неправителствена организация и/или обществена услуга.Комисията прави асортимент, според критериите от Процедурата за за избор на членове на Съвета на децата 2022г и кметът на община Казанлък утвърждава предлагането на Комисията и го изпраща на регионалния шеф в период до 15 юни 2022 година, като осведоми утвърдените претенденти.Областният шеф организира избора за членове на Съвета на децата на регионално равнище, въз основа на постъпилите кандидатури от общините, като за задачата в период до 30 юни 2022 година образува комисия, която да извърши подбора, според Процедурата. Областният шеф изпраща трите кандидатури във всяко направление на Председателя на ДАЗД в период до 30 юли 2022 година на национално равнище. През месец септември Съвета би трябвало да е в целия си състав. За спомагателна информация може да се обърнете към Антоанета Тодорова – старши специалист „ Мониторинг и надзор “, тел. 0431/ 98 284, 0882 316 284
От 2003г. Съветът на децата работи в осъществяване на главните правила на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и Закона за протекция на детето, като съвещателен орган към ръководителя на Държавна организация за протекция на детето /ДАЗД/. Неговата съществена цел е да предизвиква детското присъединяване в процесите на разработване на политики за децата и взимане на решения.

През 2022г., Съвета би трябвало да включи представители на младежите сред 13 и 16 годишна възраст, от всяка административна област. В съвета се плануват и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили интернационална протекция в България. На децата се дава опция да обменят познания, умения и полезности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и районно равнище.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР