В Община Карлово започват безплатни профилактични прегледи за възрастните хора.

...
В Община Карлово започват безплатни профилактични прегледи за възрастните хора.
Коментари Харесай

Безплатни профилактични прегледи за възрастните хора в Карловско

В Община Карлово стартират безвъзмездни профилактични прегледи за възрастните хора. Целта е да бъде нараснала здравната грижа в най-отдалечените села от общинския център.

От години градове и села в Карловско нямат общопрактикуващи лекари и аптека.

" В Клисура нямат разполагаем доктор в самия град - в Карлово и към Карлово хората елементарно може да дойдат до болничното заведение и да употребяват здравни услуги, до момента в който в отдалечените региони е мъчно, би трябвало превоз, да ангажират близки ", съобщи доктор Обрейко Обрейков, шеф на МБАЛ " Д-р Киро Попов " в Карлово, пред Българска национална телевизия.

Затова шефът на карловската болница и основната здравна сестра вършат безвъзмездни профилактични прегледи. във всички обитаеми места те ще мерят кръвно налягане и кръвна захар, ще вършат кардиограми и неврологични прегледи.

" Много хора боледуват, необикновен в Калофер, това е всеобщо заболяване на костите, въобще не ни го поема Здравната каса. При една интервенция едното коляно е 5000 лв., другото също 5000 лв., 10 000 лв., ние на тази възраст с тези дребни пенсии не можем да ги отделим ", добави Димка Радойнова, гражданин на Калофер.

Възрастните хора най-често страдат от сърдечно-съдови болести и диабет.

" Открихме повишени количества на кръвната захар на няколко индивида, които неглижират личното си здраве, само че това е обикновено в случай, че при тях липсва доктор. Необходимо е хората да си посещават персоналните лекари освен, с цел да си вземат рецептите, а с цел да има обзор, тъй като се откриват много болести ", сподели още доктор Обрейко Обрейков.

Общинската болница обмисля безплатните прегледи да продължат и в бъдеще, като към екипа ще се причисли и педиатър, защото в доста от обитаемоте места децата не получават здравни грижи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР