В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от

...
В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от
Коментари Харесай

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на вредите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари аграрни площи със зърнени култури и овощни насаждения.

Зетьово е едно от най-пострадалите обитаеми места в община Чирпан. В следобедните часове през вчерашния ден ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес жителите се опитваха да спасят каквото е останало след естественото злополучие.

Най-големи са провалите за локалната земеделска кооперация, сподели кметът на селото Иван Ганев:

" Бяха установени унищожени 5500 декара царевица, слънчоглед, нахут и пшеница. Черешовите масиви - някъде към 20 % са наранени ".

В следобедните часове в Зетьово се чака да дойде заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов, с цел да се запознае на място със обстановката.

 

Силна градушка се изсипа и в старозагорското село Калояновец. Подадени са сигнали за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход на селото, а арендаторите са предизвестени сами да създадат оглед и да оповестят за вредите.

От земеделското министерство оповестиха, че за да получат обезщетение, земеделските производители би трябвало да подадат в 7-дневен период заявление за осъществяване на проучване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи вследствие на неподходящи климатични условия, в това число градушка. Документите ще се одобряват в общинските служби по земеделие. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР