Руското министерство на отбраната обяви, че в близко бъдеще ще

...
Руското министерство на отбраната обяви, че в близко бъдеще ще
Коментари Харесай

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие


Руското министерство на защитата разгласи, че в близко бъдеще ще бъде извършено военно обучение, което ще включва отработване на използването тактически нуклеарни оръжия. В известието се акцентира, че задачата е отбрана на суверенитета на страната и отговор на " провокативни изказвания и закани от страна на обособени западни публични лица " против Русия.

Учението, което ще се организира в близо бъдеще, е предоставено на Генералния щаб от президента Владимир Путин. То ще ревизира готовността на нестратегическите нуклеарни сили за осъществяване на бойни задачи. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза ученията с изказванията на западни политици за опцията за директна интервенция в украинския спор, които назова доста рискова наклонност.

Френският президент Еманюел Макрон не изключи опцията за изпращане на войски в Украйна, в случай че Русия пробие фронтовата линия, и пристигна такова искане от Киев. Освен това английският външен министър Дейвид Камерън позволи украинските въоръжени сили да ударят територията на Русия.

Москва разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус през 2023 година, като в същото време резервира цялостен надзор над тях. Тази стъпка провокира стихия от рецензии на Запад. Те обаче не загатват американската стратегия за шерване на нуклеарни оръжия, написа РИА Новости и акцентира, че в Европа и Турция има 100 тактически нуклеарни оръжия. Припомня и изказването на Путин, че Русия е подготвена да употребява нуклеарно оръжие единствено в случай че въпросът е за съществуването на съветската страна, накърнявайки суверенитета и независимостта на страната.

Ройтерс отбелязва, че съветското настъпление в Украйна докара до най-лошите връзки сред Москва и Запада от Кубинската ракетна рецесия през 1962 година, написа БНР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР