В обширно интервю за Ей Би Си Нюз от Киев

...
В обширно интервю за Ей Би Си Нюз от Киев
Коментари Харесай

Зеленски не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия

В обстойно изявление за Ей Би Си Нюз от Киев украинският президент Володимир Зеленски повтори, че " в никакъв случай " няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на съветските нашественици, в това число нелегално анексирания Кримски полуостров, само че призна, че е вероятен различен завършек на 500-дневната война.

В диалога с Марта Радац Зеленски не оспори информацията на “Вашингтон пост ”, че украински публични лица са споделили на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещаване в Киев, че задачата на новата контраатака е украинските войски да се приближат до границата на Крим и по-късно съветският президент Владимир Путин да бъде заставен да стартира договаряния.

Запитан дали това е " осъществимо ", Зеленски отговори: " Ами, безусловно ясно е, че в този миг, когато Украйна  доближи административната граница с краткотрайно окупирания украински полуостров Крим, е доста евентуално Путин да бъде заставен да потърси разговор с цивилизования свят… "

Зеленски отговори и на въпрос за цената на продължаващата американска поддръжка за страната му все пак, което той назова " рискови сигнали " в американската политика за понижаване на помощта за Украйна в сериозен миг от спора.

" Това е вътрешен, вътрешнополитически въпрос. Американците би трябвало да го решат и аз не бих желал да се въвличам ", сподели Зеленски. " Но за нас е значимо да се резервира двупартийната поддръжка за Украйна... Разбираме, че от избрани политици в Съединени американски щати идват рискови сигнали по отношение на намаляването на помощта за Украйна. "

Украинският президент съобщи, че не изпитва " никакъв напън " да реализира триумф по-бързо, защото някои западни чиновници оповестяват, че са разочаровани от бавния ритъм на контраофанзивата.

" Днес самодейността е на наша страна ", сподели Зеленски. " Напредваме, въпреки и не толкоз бързо, колкото ни се желае. Но напредваме. "
Запитан както за касетъчните муниции, по този начин и за Ф-16, Андрий Ермак, началник на президентската канцелария и един от основните съветници на Зеленски, съобщи пред Ей Би Си Нюз, че Украйна може да успее и без самолетите, само че с цената на повече жертви.

Зеленски съобщи, че не има вяра Путин да прибегне до потреблението на нуклеарни оръжия - въпреки че предизвести, че украинското разузнаване счита, че Русия може да е минирала Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана детонация, с цел да спре напредъка на украинските сили.

Зеленски дефинира идната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като " доста значима ".
Той обаче не удостовери дали ще участва, а основният му консултант съобщи пред Ей Би Си, че Зеленски " към момента мисли върху това ". Противопоставянето на участието на Украйна в НАТО, сподели Ермак, се основава на това, което той дефинира като неправилни възгледи за Русия като разумен фактор и риска от ескалация на спора.

" Някои страни, за жалост, не схващат действително сегашната Русия. Това не е страната на Пушкин, Чайковски, съветския балет, една от най-силните армии в света. Това е страната [на] терористите ", сподели Ермак. " Ако чувам някакъв диалог за ескалация, за нас, украинците, той звучи малко необичайно. Какви още ескалации [ни] трябват? Мисля, че е време да се вземат исторически решения. "
" Войната би трябвало да завърши със правдивост и мир и с възвръщане на териториалната ни целокупност ", сподели той. " Защо? " Защото краят на горещия стадий на войната и замразяването на спора няма да значи завършек на войната.»
Зеленски приказва оптимистично и за бъдещето на страната си - когато и да завърши кръвопролитието.
" Украйна към този момент има място в света за себе си. Смятам това за факт ", сподели той. " Вече сме страна, която е уважавана, страна, която в действителност се бори за човешки полезности, за човешки права, за независимост, за народна власт. "

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР