В обсадената Ивица Газа болниците са пред колапс, докато лекарите

...
В обсадената Ивица Газа болниците са пред колапс, докато лекарите
Коментари Харесай

Малко светлина, без легла, недостатъчно анестезия: Гледка от „кошмара“ на болниците в Газа

В обсадената Ивица Газа лечебните заведения са пред колапс, до момента в който лекарите работят под най-тежките условия

От ISABEL DEBRE Associated Press и WAFAA SHURAFA Associated Press, 21 октомври 2023 година, 16:23 ч. храна и други потребности за територията. Липсва им чиста вода. Свършват им главните артикули за облекчение на болката и попречване на инфекции. Горивото за техните генератори понижава.

Израел стартира своята бомбардировъчна акция, откакто бойци на Хамас нахлуха през границата на 7 октомври и убиха над 1400 души, най-вече цивилни, и отвлече повече от 200 други. Офанзивата на Израел опустоши квартали, затвори пет лечебни заведения, умъртви хиляди и рани повече хора, в сравнение с останалите му здравни заведения могат да поемат.

„ Имаме дефицит на всичко и имаме работа с доста комплицирани интервенции “, сподели Абед, който работи с Лекари без граници, пред Асошиейтед прес от болница Ал Кудс. Медицинският център към момента лекува стотици пациенти в нарушаване на заповедта за евакуация, дадена от израелските военни в петък. Около 10 000 палестинци, разселени от бомбардировката, също са намерили леговище в болничния комплекс.

„ Всички тези хора са ужасени, както и аз “, сподели хирургът. — Но няма метод да се евакуираме.

Първата храна, вода и медикаменти потекоха в Газа от Египет в събота, откакто бяха арестувани на границата с дни. Четири камиона в конвоя с 20 камиона с помощ бяха пренасяйки медикаменти и медицински консумативи, сподели Световната здравна организация. Хуманитарни служащи и лекари предизвестиха, че това не е задоволително за справяне със спираловидната филантропична рецесия в Газа.

„ Това е призрачен сън.. Ако не дойде повече помощ, опасявам се, че ще стигнем до точката, в която отиването в болница ще аргументи повече щета, в сравнение с изгода “, сподели Мехдат Абас, чиновник в ръководеното от Хамас Министерство на здравеопазването.

В лечебните заведения на територията изобретателността е подложена на тестване. Абед е употребявал домашен оцет от магазина на ъгъла като дезинфектант, до момента в който запасите не свършат, сподели той. Твърде доста лекари са имали същата концепция Сега той почиства рани със примес от физиологичен разтвор и нечистата вода, която тече от крановете, тъй като Израел спря водата.

Недостигът на хирургически консумативи принуди част от личния състав да употребява шевни игли за зашиване на рани, което съгласно Абед може да повреди тъканите. Недостигът на превръзки принуди медиците да увиват облекла към огромни изгаряния, което съгласно него може да аргументи инфекции. Недостигът на ортопедични импланти принуди Абед да употребява винтове, които не пасват на костите на пациентите му. Няма задоволително антибиотици, тъй че той дава единични хапчета, вместо няколко курса на пациенти, страдащи от ужасни бактериални инфекции.

„ Правим каквото можем, с цел да стабилизираме пациентите, да направляваме обстановката “, сподели той. „ Хората умират поради това. “

Когато преди две седмици Израел спря горивото за единствената електроцентрала на територията, гърмящите генератори на Газа се включиха, с цел да поддържат живота съоръжение, работещо в лечебни заведения.

Властите обезверено търсят дизелово гориво, с цел да ги запазят. Агенциите на Организация на обединените нации разпределят оставащите им ресурси. Шофьорите изпразват резервоарите си за бензин. < /p>

В някои лечебни заведения светлините към този момент са изгасени. В болничното заведение Nasser в южния град Хан Юнис тази седмица медицински сестри и асистенти хирурги държаха своите iPhone над операционната маса, насочвайки хирурзите с фенерчетата, до момента в който рязаха.

В болница Шифа, най-голямата в Газа, където Абед също работеше тази седмица, отделението за интензивно лекуване работи с генератори само че множеството други отделения са без ток. Климатикът е отминал разкош. Абед улавя капки пот, капещи от челата на пациентите му, до момента в който оперира.

Хора, ранени в въздушните удари превземат оборудванията. Болниците нямат задоволително кревати за тях.

„ Дори естествена болница с съоръжение не би могла да се оправи с това, пред което сме изправени “, сподели Абед. „ Ще се срути. “

Болница Шифа — с оптимален потенциал от 700 души — лекува 5000 души, споделя генералният шеф Мохамед Абу Селмия. Опашки от пациенти, някои в сериозно положение, се извиват от операционните зали. Ранените лежат на пода или на колички, от време на време изцапани с кръвта на предходни пациенти. Лекарите оперират в препълнени коридори, изпълнени със стонове.

Сцените - бебета, идващи сами в интензивно поделение, тъй като никой различен от фамилията им не е оживял, пациенти будни и гримасни от болежка по време на интервенции - са травмирали Абед до изтръпване.

Но това, което към момента го боли, е да избира на кои пациенти да даде приоритет.

„ Вие би трябвало да реша ", сподели той. „ Защото знаете, че мнозина няма да съумеят. "

___

DeBre заяви от Йерусалим.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР