В Областната дирекция на МВР (ОД МВР) във Видин е

...
В Областната дирекция на МВР (ОД МВР) във Видин е
Коментари Харесай

Полицията във Видин разследва инвестиционна измама

В Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД МВР) във Видин е почнало следствие на капиталова машинация, оповестиха от пресцентъра на полицията в дунавския град.

Според първичните данни 30-годишна жена от град Дунавци решила да влага в криптовалута и, попадайки на реклама в интернет, се е записала в платформа. На мобилния си телефон получила позвъняване от британски номер.

С нея разговарял мъж, който на български език я убедил да преведе пари по разнообразни банкови сметки, с цел да завоюва от борсата за криптовалути. За ръководство на инвестицията „ брокерът “ настоял да конфигурира приложение на телефона си, с цел да я съветват.

Последвали още диалози и „ съвещания “ посредством приложението WhatsApp. За времето от 6 февруари до 11 март посредством електронно банкиране дамата превела обилни суми по разнообразни сметки. На 11 март тя е деинсталирала приложението от телефона си, а през вчерашния ден подала сигнал в полицията, че е излъгана. По случая е формирано досъдебно произвеждане, като материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата.

От полицията напомнят, че на 1 март бранш „ Киберпрестъпност “ на Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) сигнализира за растеж на получаваните сигнали от български жители, изгубили обилни суми след вложение в лъжливи онлайн платформи, претендиращи да са лицензирани медиатори. Антимафиотите насочиха съвет жителите да бъдат деликатни към всевъзможни оферти за вложения, получени онлайн.

На фейсбук страницата на бранш „ Киберпрестъпност " в ГДБОП е предоставена информация за този тип измами, както и е публикуван линк към лист на уеб сайтове и домейни, за които е открито, че се употребяват за осъществяване на капиталови измами. 

Според специалисти през последните години киберпрестъпленията нарастват, а през последните месеци изкуственият разсъдък и " дийпфейк " видеата се употребяват от проведени незаконни групи, които извършват инвестиционни измами.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР