В област Плевен 265 ученици получават топъл обяд по програма

...
В област Плевен 265 ученици получават топъл обяд по програма
Коментари Харесай

В област Плевен 265 деца получават топъл обяд по програма на БЧК


В област Плевен 265 възпитаници получават топъл обяд по стратегия на Българския Червен кръст (БЧК). Включени са деца от уязвими групи на възраст от седем до осемнадесет години. Предлагането на топлия обяд стартира на 1 декември и ще е в границите на 70 образователни дни, съобщи  Габриела Хитова, шеф на Областния съвет на БЧК в Плевен, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В програмата са обхванати 35 деца от Основно учебно заведение (ОУ) " Христо Ботев " - село Божурица, 33 от Средно учебно заведение (СУ) " Васил Априлов в град Долна Митрополия, 80 възпитаници от СУ " Христо Смирненски " в град Гулянци, от СУ " Димчо Дебелянов " в Белене – 30 деца, 21 от ОУ " Васил Левски " в Белене и 66 възпитаници от СУ " Христо Ботев " в Никопол.

" В общините, в които се осъществя планът тази година, има високо равнище на безработица. Обхванатите деца в една значима част се отглеждат в непълни или многодетни фамилии, деца отглеждани от близки и родственици, както и такива на хора с увреждания. Програмата води до висока посещаемост в учебно заведение и понижава риска от отпадане на учениците от учебното заведение, защото нерядко за тези деца това е единственото пълноценно хранене денем, посредством което се подкрепя развиването им ", разяснява Хитова.

Подборът на учениците е съгласуван с критерии, заложени в устав на БЧК за даване на храна в публични трапезарии на деца сираци и полусираци, деца с увреждания, от обществено слаби фамилии с приход на член от фамилията до 80 % от минималната работна заплата, постоянно посещаващи образователни занятия.

От началото на програмата " Топъл обяд " през 2004 година досега са обезпечени 1 554 356 безвъзмездни топли обяда за нуждаещи се деца в страната, които посещават учебно заведение. Близо 20 500 възпитаници в неравностойно състояние са получавали топла храна през образователната година с помощта на набраните благотворителни средства. Финансовият запас, нужен за реализирането на програмата, се обезпечава посредством взаимни благотворителни акции на сътрудниците от Партньорска мрежа за щедрост на БЧК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР